GÜNDEM 1 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-1 Mayıs İşçi Bayramı etkinliklerine ilişkin gelişmeler takip edilecek.

-Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Sema Koçer ruhu ile direneceklerini vurgulayan YJA Star Komutanı Feride Alkan, "Faşist rejimler kendilerini güçlü göstermeye çalışsa da son dönemlerini yaşıyorlar" dedi.

-KESK Kadın Sekreteri Atasoy, doğa, insan, emek ve bilimle doğru temelde ilişki kurmaya dayanan yeni bir toplumsal müdahale olmazsa sistemin devam edeceğini söyledi.

-HDP Milletvekili Musa Piroğlu hem işçileri üretime devam ettiren hem de salgın bahanesiyle 1 Mayıs’ın sembolik de olsa kutlanmasına engel olan iktidarın hilekarlığına teslim olmamak gerektiğini vurgulayarak, “1 Mayıs’ta her yer kutlama alanı olmalı” dedi.

-SES Eşbaşkanı Gönül Erden, “Tüm sorunlara karşı haklarımız ve taleplerimiz için mücadele etmeye, dayanışmaya, örgütlenmeye aynı kararlılıkla devam edeceğiz.”

-Kuzey-Doğu Suriye’de kendilerini örgütlü kılan emekçiler, zorlu koşullarına rağmen saygı duyulan emekleriyle bir nevi devrimin örüldüğünü söyledi.

-Covid-19 salgınının Avrupa’da en çok ölümlere yol açtığı ülkelerden olan Fransa’da yeni önlemler yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere üç ayrı haritaya göre alınacak.

-Halkının önemli bir kısmı göçmen olarak Avrupa’da yaşayan akrabalarına bağımlı olan ülkeler, Covid-19 nedeniyle para akışının durmasından olumsuz etkileniyor.

-Birçok Avrupa ülkesinde salgın bahanesiyle yetkili kurumların kapanması sığınmacıların başvuru yapmalarını engellerken, aylarca sokakta kalmalarına neden oluyor.

-ABD ve Çin arasında bu sefer de salgın nedeniyle yaşanan gerginlikler, BM’nin karar alma mekanizmalarını da tıkatmış durumda.