GÜNDEM 13 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, dünyada hiçbir iktidarın, rengi ne olursa olsun mezarlıklara saldırmadığını, mezarları tahrip etmediğini belirterek, “Bunu, sadece Türkler yapıyor” dedi.

-Koronavirüs salgınından dolayı tutsakların tehlike altında olduğunu söyleyen Av. Yusuf Çakas, "Siyasi partiler, barolar, sivil toplum kuruluşları ve muhalif çevreler tutsaklar için elini taşın altına koymalıdır" dedi.

-Hakan Fidan'ın Libya ziyareti sonrası, UHM'nin istihbarat başkanı öldürüldü, Trablus'un komutası El Kaide'ye devredildi, Türkiye ve İtalya elçiliklerine saldırılar organize edildi ve Türk devleti ise müdahaleyi dillendirmeye başladı.

-Koronavirüs tedbirlerine rağmen şehirlerde havanın "temiz" seviyesine inmediğini söyleyen Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı, "Hava kirliliği Türkiye’nin yıllardan beri devam eden bir halk sağlığı ve çevre sorunudur" dedi.

-Van’da koronavirüs salgına ilişkin yeterli tedbirlerin alınmaması nedeniyle son birkaç günde vaka sayısı 380’ne çıktı. Vaka sayısındaki artışa rağmen, AVM ve kuaför gibi iş yerlerin açılması, endişelerin artmasına neden oluyor.  

-Nobel ödüllü bir profesörün ‘korona virüsü laboratuvar ortamında geliştirildi’ iddiasına sert çıkan Almanya’nın önde gelen virologlarından Prof. Drosten, ‘açık siyasi ajandaların parçası’ olan komplo teorilerine bilim insanlarınca sırt verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

-Covid-19 önlemleri kapsamında birçok ülkeye sınırlarını kapatan Almanya’da özellikle ekonomik gerekçelerle sınırların yeniden açılması istenirken, Fransa şimdilik buna yanaşmıyor.

-İsrail’in bölgedeki en büyük ‘düşmanı’ konumundaki İran’ın bu ülkeye yönelik ilk kez siber saldırıya geçtiği iddiaları ardından savaş farklı bir boyuta taşınıyor.