GÜNDEM 14 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, eşitsiz, adaletsiz yeni infaz düzenlemesi kapsamı dışında tutulup salgınla baş başa bırakılan binlerce tutsağın yaşam savaşı verdiğini söyledi.

-Salgından rant devşirmeye, muhalifleri susturmaya çalışmanın ne siyasi ne de insani ahlakla bağdaştığının altını çizen HDP Batman Milletvekili Tiryaki, “Bedelini, sandıkta da vicdanlarda da ödeyecekler” dedi.

-Rojava'daki ulusal birlik görüşmelerini değerlendiren siyasi gözlemci Welîd Çolî, birlik için olumlu bir atmosferin olduğunu kaydetti. Welîd Çolî, Türk devletinin ENKS'ye alternatif arayışına girmeye başladığını kaydetti.

-Kürt dilinin büyük bir tehlikeyle yüz yüze olduğunu dile getiren Kürt Yazar Kahır Bateyi, "Kürt dilinin gelişmesi ve yok olmaması için, tüm Kürt kurumları ve siyaseti, ulusal bilinçle bir strateji geliştirmeli" dedi.

-Gerilla alanlarında doktorluk da yapan gerilla Viyan Hêvî, "Yorgunluğumuz herhangi bir yoldaşımızın gülüşü ile son buluyor. Gerilla da severek çalışıyoruz, mücadele ediyoruz" dedi.

-Kürt dili mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Hawar dergisi 1932 yılından 1943 yılına kadar yayınlandı. 11 yıl boyunca 57 sayı çıkan derginin 23 sayısı Latin ve Arap alfabesi ile çıktı, diğer sayılar ise sadece Latin alfabesi ile çıktı.

-Uluslararası İnsan Hakları Birliği (IGFM), 2016 yılından bu yana cezaevinde olan Kürt kadın siyasetçi Gülser Yıldırım’ın serbest bırakılması için Erdoğan’a mektup gönderdi.

-Gelişmiş ülkeler arasında sosyal güvenliğin en zayıf olduğu ülkelerden ABD’de yeni krizle birlikte maddi durumu iyi olan aileler dahi gıda temin edemeyecek duruma geldiler.

-Fransa’da meclis, muhalefet partilerinin sert biçimde karşı çıktığı ‘İnternette Nefreti Önleme Yasası’nı kabul etti.

-Cumhurbaşkanı Bouteflika’nın devrilmesinin üzerinden bir yıl geçen Cezayir’de özellikle gençler ve muhalifler ‘eskiden de daha kötü’ baskılarla karşı karşıyalar.