GÜNDEM 15 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutlayan Kuzey-Doğu Suriye Kürt Dil Kurumu Üyesi İzzettin Sileman, "Bizi bir arada toplayacak olan dildir. Dilimize ve kültürümüze sahip çıkarak ulusal birliğimizi sağlamalıyız" dedi.

-Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Türk devletinin işgal ettiği bölgeleri, adeta Afganistan gibi yaparak, çetelerin merkezi haline getirdiğini ve çeteleri buradan Libya’dan Yemen’e kadar taşıdığını söyledi.

-Çiyager Agir, Dêrazorlu bir Arap. DAİŞ işgali döneminde zindanda kalan ama Kobanê zaferiyle birlikte umudu dirilen Çiyager Agir, kentin özgürleştirilmesinin ardından iki yıldır Kürdistan dağlarında.

-Alman Federal Meclisi’nin hükümet ve muhalefet cephesinden milletvekilleri telekonferans ile Türkiye’deki tutsakların durumunu tartıştı.

-Van’da AKSA, VEPSAŞ, VASKİ; Hakkari’de de Akmercan ve VEDAŞ şirketleri, kestikleri yüksek faturalar nedeniyle insanların tepkisine neden oldu.

-Mısır’da son birkaç aydır Covid-19 salgınıyla mücadelede büyük devletlere yardım üzerinden yapılan sağlık diplomasisinin amaçları tartışılırken, ülkenin kendi sağlık sisteminde ciddi açıklar olduğu biliniyor.

-Bilim insanları, küresel ısınmayla birlikte giderek tehlikeye giren ekolojik zenginliklerden Büyük Set Resifi’ndeki mercanları korunaklı hale getirecek yosunlar geliştirdi.

-Bugüne kadar ekolojik gerekçelerle daha da yoğun konutlaşmanın tercih edildiği kentlerde, salgınlarla birlikte bireylere daha fazla yaşam alanı açan modellerin öne çıkacağı öngörülüyor.