GÜNDEM 16 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP'li 5 belediyenin AKP/MHP tarafından gasp edilmesine ilişkin gelişmeler takip edilecek.

-Salgın yüzünden eve kapanan dünyada, kadınlar daha çok şiddet gördü. Ama kadınlar hem şiddete hem de ekonomik krize karşı dayanışma ve mücadele hatları kurmaya devam ediyor.

-YRK gerillası Şaho Dersim, Doğu Kürdistan’ın Şewlawa kentinden. 5 yıllık gerilla. Yaşamı, düşmanı daha iyi anlamak ve savaşmak için başka seçenek görmüyor; benim için ya gerillacılık ya da hiç, diyor.

-İbrahim Gökçek’in cenaze törenine katıldığı için gözaltında işkence ve hakaretlere maruz kalan Grup Yorum üyesi Dilan Ekin, “İbrahim’in 30 kiloluk bedeni üzerinden Grup Yorum ve tüm halka gözdağı vermek istediler ama başaramadılar” dedi.

-Kayıp yakınları her Cumartesi günü olduğu gibi, bugün de eylemde olacak.

-Van’ın yeşil doğası beton yapılarla, HES’lerle her gün biraz daha yok edilirken, Vanlı Fatih Şahin, çizdiği resimlerle Van’ın orijinal doğasını gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.

-Kuzey Kürdistan illerinin kendine has lezzeti ve ekonomik değeri olan otlu peynir, kadınların el emeğiyle üretilerek halkın ve esnafının geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

-Covid-19 salgınının en fazla etkilendiği ülkelerden olan İspanya’da Pazartesi’nden itibaren gevşetilecek sokağa çıkma kısıtlamaları, salgının en çok vurduğu Madrid ve Barselona için geçerli olmayacak.

-AB’nin ekonomik krize karşı 1 trilyon Euro tutarındaki destek kredilerini hayata geçirecek planının 27 Mayıs’ta yayınlanacağı duyuruldu.

-Dünya Sağlık Örgütü, salgınla mücadeledeki tüm medikal ve teknolojik ilerlemelerin kaydedileceği bir platformu hayata geçirecek.

-Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Batı Şeria’da işgal altındaki bölgeleri ilhak etme planına karşı diplomatik girişimlerini arttıracağını ilan etti.