GÜNDEM 16 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürdistan halkı ile dayanışmak amacıyla başlattıkları 'Kardeş Aile' kampanyası çerçevesinde 15 bin aileye ulaştıklarını söyleyen HDP Amed il Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Vakit halkımızla dayanışma vakti" dedi.

-Sağlık Bakanlığı moleküler biyoloji mezunlarını sözleşmeli olarak laboratuvar için ararken uzun zaman iş bulamayan biyoloji mezunu Z.E, "Yıllarca yok saydınız yetmedi, evrimi müfredattan çıkardınız, şimdi ikisi de ihtiyaç ve gerçek oldu” diyor.

-Van’da salgın nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağına uymayan 726 kişiye 2 milyon 229 bin lira para cezası verildi.

-Silivri 5 Nolu Cezaevi’nde korona şüphesiyle 11 gündür tek kişilik hücrede tutulan siyasi tutsak Zafer Sağlam’ın babası Emirhan Sağlam, “Çocuklarımız salgınla baş başa bırakıldı” dedi.

-Küresel ve bölgesel güçlerin mücadele sahası Suriye’de ulus-devlet modeli ile dinci faşist modelin çıkmaz olduğu; 3. Yol’un çözümünün kaçınılmaz olduğu görülüyor.

-Baharın gelmesiyle birlikte Akdeniz üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmen geçişleri de hızlanırken, yeni ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

-Avrupa genelinde yapılan zamlar sayesinde sigara kullanıcılarının sayısı ciddi bir biçimde azalsa da, tütün veya elektronik sigara kullanımındaki artış dikkat çekiyor.

-Aylardır korona virüs salgınının başladığı yer olması nedeniyle dünya genelinde vatandaşları ayrımcılığa maruz kalan Çin’de Afrikalı göçmenlere yönelik ırkçı saldırıların arttığı bildiriliyor.

-ABD, Covid-19 salgını nedeniyle ağır suçlamalar yönelttiği Çin yönetimi ile virüsün yayılmasına karşı mücadelede işbirliğine devam edileceğini duyurdu.