GÜNDEM 18 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Doğa katliamları ve ekolojinin tahrip edilmesi nedeniyle koronavirüs salgını gibi hastalıkların çoğaldığını belirten Van ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, önlem alınmadığı taktirde bu tür felaketlerin süreceğini söyledi.

-Hevsel Koruma Platformu üyeleri, binlerce kişinin hayatını kaybettiği koronavirüsün asıl sebebinin kapitalist sistem ve onun talan-tahribat politikası olduğunu söyledi.

-Amed, Kızıltepe ve İzmir Barış Anneleri inisiyatifi üyesi analar, Agit İpek'in annesi Halise İpek ile dayanışma mesajları gönderdi.

-Hukuksuz bir şekilde 10 yıldır cezaevinde olan Eşref Kaya, aldığı disiplin cezalarından dolayı 8 aydır tahliye edilmiyor.

-Coronavirüs nedeniyle sanat dünyası da oldukça zor günler yaşıyor. Sinema ve tiyatro salonları boş, provalar ve çekimler belirsiz tarihlere ertelendi. Konserler, turneler ve sergiler ertelendi. Daha birçok sanat alanında durgunluk ve belirsizlik kol geziyor...

- Yunanistan’da toplanma yasaklarına rağmen Paskalya Cuması için bir araya gelen aşırı sağcılar ile polis şiddetli çatışmalar yaşandı.

- Son 4 yılda 30 bin göçmenin kurtarılmasını sağlayan MSF ve SOS Méditerranée arasındaki operasyon işbirliği, Covid-19 salgını nedeniyle durma noktasına geldi.

-Yaklaşan büyük ekonomik kriz öncesinde Afrika’nın borçlarının yüzde 40’ının alacaklısı olan Çin’in alacağı karar, yoksul ülkeler için oldukça hayati önemde.