GÜNDEM 19 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kapitalist müdahalenin sonuçlarından birisinin de koronavirüsle yaşandığını söyleyen HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Beyza Üstün ya bu salgından ders çıkarılacağını, ya da yeni virüslere ve yıkımlara hazır olunacağını vurguladı.

-Yeni çıkardıkları "Botan" albümünü "öze dönüş" olarak nitelendiren gerilla müzik grubu Awazê Çiya, albümleriyle "geçmişi, günümüze ve geleceğe taşıma"yı hedeflediklerini belirtiyor.

-Ji Bo Yekîtiya Netewiya Kurdistan/Ewropa: Ulusal Birlik Kürdistan halkına ve geleceğine hizmet etmekte, çatışma ve parçalı duruş düşmana hizmet etmekte ve katliamların önünü açmaktadır.

-Van TUHAY-DER Eşbaşkanı Başak, AKP-MHP hükümetinin kendince bir ‘terör’ tanımı yaparak salgının kol gezdiği bir dönemde binlerce insanı ölüme terk etttiğini söyledi.

-Marmara Bölgesinde bulunan cezaevlerindeki tutsaklar, aileleri aracılığıyla yaşadıkları sorunları aktardı. Tutsakların verdiği bilgilere göre, çay bardağında deterjan veriliyor, gardiyanlar maskesiz sayım yapıyor ve temizlik ürünleri fahiş fiyatlara satılıyor.

-Koronavirisü salgınına yakalanan insanların büyük kısmını iyileştirmeyi başaran dünyanın modern sağlık sistemi Florence Nightingale isimli bir kadına çok şey borçlu.

-10 aydır ambargo altında olan Maxmûr Mülteci Kampı’na ilişkin Sol Parti’nin soru önerisine Alman hükümeti “Ambargo yok” ve 2015’ten bu yana kesilen UNCHR yardımları için ise “yardım sürüyor” yanıtını verdi.