GÜNDEM 30 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, kapitalist moderniteye karşı tüm toplumsal kesimlerin ortak mücadelesinin gerekliliğini belirterek, bu 1 Mayıs’la işçi ve emekçilerin de yeni bir mücadele sürecine girdiğini söyledi.

-1 Mayıs’a ilişkin açıklama yapan TJK-E, “Bu yılın 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı, tüm kölelik zincirlerini kırma, tüm kadınların, emekçilerin mücadele birliğini yaratma günü olarak karşılayalım” dedi.

-1 Mayıs’a ilişkin açıklama yapan KCDK-E, “1 Mayıs’ta birlik olmaya, direnişi ve demokratik mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

-Koronavirüs salgınında işçilerin ölüm pahasına çalıştırıldığına dikkat çeken HDP Emek Komisyonundan sorumlu Eş Başkan yardımcısı Şaziye Köse, "Salgın sonrasında bizi ağır bir tablo bekliyor" dedi.

-Koronavirüs salgını sırasında kısa çalışma ödeneği vaadiyle ücretsiz izne çıkartılan firma çalışanı Emrah İzci, başvurusu İŞKUR tarafından onaylanmadığı için 1 aydır maaş alamıyor.

-Kayseri-Bünyan Cezaevi’nde koronavirüs şüphelisi hasta tutsaklara test yapılmadığını belirten kadın siyasi tutsaklardan Nazlı Soglin, duyarlılık çağrısında bulundu.

-AB tarafından yaşanan derin ekonomik krize karşı devreye konacak fonların 1,5 trilyon euroya yükseltilebileceği duyuruldu.

-Küresel ısınmanın sonucu olarak giderek doğal yapısını kaybeden Antarktika’da farklı midye gibi farklı deniz canlılarınca istilası endişe verici bulunuyor.

-ABD’de Covid-19 tedavilerinde kullanılan ‘remdesivir’ adlı ilacın iyileşme süresini hızlandırdığı savunulurken, aynı ilacın daha önce Çin’de olumsuz sonuç verdiği duyuruldu.