GÜNDEM 4 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, cezaevlerinde siyasi tutsakların ölümle karşı karşıya olduğunu ve koronavirüs vaka sayılarının giderek arttığını belirtti.

-Bahoz, Bêkes, Çalak ve Hawar, Rojhilatlı dört gençti. Bahoz, Rojava’ya gideceğini söyleyince nedenini, nasılını bilmiyorlardı. Bahoz’u Çalak ve Bêkes takip etti. En sona Hawar izledi ve şimdi hepsinin mücadelesini de yüklendi.

-Bu yazıda anlatılacak olan; toprak, tarih, inanç, acı, bedel ve ütopyalarla sarıp sarmalayan bir sesin hikayesi. Ailesi ve arkadaşlarının ‘Melek’i, yol arkadaşlarının Doktor Cuma’sı, Koma Amed’in kurucu ve solisti Evdilmelik Şexbekir...

-Kürdistan ve dünya gündemini kadın penceresinden yorumlayan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın Mayıs Sayısı ‘Mücadele yaşatır!’ manşetiyle çıktı.

-İdris Tutum, İSTOÇ’ta ürün deposunda asgari ücretle çalışan bir emekçi. Salgına rağmen çalışmak zorunda olan milyonlarca emekçi gibi, açlıkla hastalık riski tercihi dayatılanlardan.

-Yeni tip korona virüsü salgınında Avrupa ülkeleri arasında en çok ölü veren üçüncü ülke olan Fransa’da, hükümetlerin yıllardır izlediği liberal sağlık politikalarının ağır sonuçları yaşanıyor.

-Koronavirüs salgını yüzünden yükü artan sağlık sektörü ve süpermarketlerde en fazla kadınların çalıştığını belirten uzmanlar kadınların ev işlerinden dolayı da evden çalışamadığına dikkat çekiyor.