GÜNDEM 9 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, Ankara’da 300 aileye temel gıda yardımında bulunulduğunu, 140 ailenin de kardeş aileleriyle buluşturulduğunu söyledi.

-Suriye Kürtleri Demokratik Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo, "MİT’in Güney'deki varlığını engellemek Hewlêr ve Süleymaniye hükümetlerinin görevidir. PKK'ye saldırmak tüm Kürtleri yok eder" dedi.

-Van-İran sınırında askerlik yapan K, sınırda Kürt öldürmenin serbest olduğunu ve Kürtleri öldüren bir uzman çavuşun koruma altına alındığını itiraf etti.

-Cumhuriyet tarihinin büyük katliamlarından birini yapıldığı Zilan Vadisi’nin şimdi de doğası katlediliyor. HES inşaatıyla hem doğaya hem nüfus yapısına saldırılıyor.

-Özellikle gelişmiş ülkelerde yoğunlaştığı için Covid-19 salgınına karşı yaşam durma noktasına gelmiş ve tedavi ile aşı için seferberlik ilan edilirken, gelişmekte olan ülkelerdeki hastalıklar milyonlarca can almaya devam ediyor.

-Yeni tip korona virüsü SARS-CoV-2’nin neden olduğu Covid-19 salgınındaki yayılma diğer ülkelere oranla çok geç olurken, vakalarda günlük artışın 10 bini geçmesinin nedenleri tartışılıyor.

-Avrupa Birliği’nin (AB) sınırlarının en az haziran ayı ortasına kadar kapalı tutulması gündemde.