GÜNDEM 21 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürdistan, Türkiye ve Avrupa’daki Newroz kutlamaları takip edilecek.

-PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan, 21 Mart 1982 günü Diyarbakır zindanının vahşet günlerinde üç kibrit çöpüyle Newroz’un direniş geleneğini başlattı. Onu yaktığı Newroz ateşini Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Sema Yüce, Ronahi ve Berivan devralacaktı.

-Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece kararname ile feshedilmesini Türkiye’nin dört bir yanında protesto etti. Kadınların alanlardan verdiği mesaj netti: Kararnameyi tanımıyoruz!

-İstanbul’daki Newroz kutlamasına katılanlar “Sadece ulusal bir bayramı kutlamak için değil aynı zaman da yapılmak istenen bu kirli siyasete de dur demek için buradayız. Halk sokaklarda olmalı. Bu süreci iyi değerlendirmeli ve HDP için partimiz için sokaklarda olalım. Biz bilinçli seçmenleriz. Onlar bizlerden korkuyorlar” mesajı verdi.

-Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini kınayan SKB, “Kadın mücadelesi, kadın gücü bu sözleşmeye imza attırdı ise, yine milyonlarca kadının iradesi karara karşı sessiz kalmayacaktır” dedi.

-Yerel Dernekler Platformu, HDP’ye yönelik açılan kapatma davası, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesini kınadı.

-HDP’ye yönelik açılan kapatma davasını kınayan Kıbrıslılar Birliği, “Kıbrıs halkı ve Kürt halkı sürekli Türk devletinin saldırılarına maruz kalıyor. Ama birlik olan halk hiçbir zaman yenilmez” dedi.