GÜNDEM 23 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki tecridin kırılması amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde 25 Haziran 2012 tarihinde başlayan Özgürlük Nöbetini 457’inci haftasında gençler devraldı.

-Öcalan ve Kürt sorununun barışçıl siyasi çözümü, birçok ülkeden şahsiyetlerin katılacağı bir konferansta tartışılacak.

- PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi, 2 Şubat 2021’de Medya Savunma Alanları’na yönelik işgalci Türk ordusunun düzenlediği hava saldırısında şehit düşen HPG gerillaları Renas, Mazlum, Zerdeşt ve Agit’i andı.

-ÖHP Eşbaşkanı Ayşe Acinikli Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesi’ni tek taraflı feshetme yetkisinin olmadığını belirterek, "Tek imzayla, tek kararnameyle, tek kişinin fesih işlemi yapması hukuken geçerli değildir" dedi.

-Baxoz Sivil Meclisi Eşbaşkanları, “23 Mart 2019 tarihinde QSD savaşçıları kentti özgürleştirdikten sonra halkın çoğu topraklarına geri döndü. Şu an bölgede 45 bin kişi yaşıyor” dedi.

-HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına tepki gösteren Vanlı siyasetçiler hükümeti bu tutumundan vazgeçmeye çağırdı. Kürt siyasetçiler, "HDP’nin kapatılması mücadeleyi büyütme gerekçemiz olur" dedi.

-Almanya’nın muhalefet partilerinden Yeşiller, Federal Meclis’te başta HDP’ye yönelik baskılar olmak Türkiye’deki gelişmelerin ela alınması için bir oturumun yapılmasını istedi.

-HDP’ye yönelik kapatma davasına varan baskıların tırmandığı bir ortamda cezaevlerinde yaşananlara da dikkat çeken Britanya parlamentosu üyesi Kate Osborne, herkesin Kürtlerle dayanışma içerisinde olması çağrısı yaptı.

-Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Avukatlar Birliği (ELDH) tarafından yapılan açıklamada, HDP’ye yönelik baskılara karşı Avrupa Birliği’nin (AB) çıkarlar yerine demokrasiyi savunması istendi. 

-Batı Afrika’da radikal İslamcı grupların eylemleriyle gündemde olan Nijer’de hafta sonunda yaşanan saldırılarda ölenlerin sayısının en az 137 olduğu duyuruldu.