GÜNDEM 24 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Suriye halkları mücadele etmezse Türk işgalinin kalıcılaşacağını söyledi.

-Kuzey-Doğu Suriye’deki ekonomistler, Türk devletinin Efrîn’de Suriye Lirası’nı yasaklayarak işgali, ilhaka dönüştürmeye başladığını söyledi.

-FEDA Kadın Meclisi, Türk Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’ın 20 Mart günü yayınladığı bir kararname ile İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesini kınadı, “Kararı tanımıyoruz” dedi.

-Türk devletinin cenazelere ve mezarlıklara yönelik saldırılarına ilişkin konuşan MEBYA-DER Eşbaşkanı Şeyhmuz Karadağ, "Cenazelere işkenceler, ailelerin acılarını artırmak için yapılıyor" dedi.

-Fransa’da Kürt kurumlarına yönelik baskınlara sert tepki gösteren France Insoumise lideri Jean-Luc Melenchon, “Macron, Türkiye’yi yöneten İslamcıya Fransa’da yaşayan Kürtlere baskı yapma sözü mü verdi?” diye sordu.

-Kürdistan halkının 40 yıldır siyaset alanında olduğunu söyleyen HDP Milletvekili Nuran İmir, HDP'ye açılan kapatma davasına tepki göstererek, "HDP tarihi bir geleneğe ve 40 yıllık bir tecrübeye sahip" dedi.

-İsveç Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) Kürtlere yönelik baskı ve fişlemelerine son vermesini talep etti.

-Her geçen gün giderek daha tehlikeli olacağı bilinen küresel ısınmanın yoksulluğun halen çok fazla olduğu Afrika’da ciddi etkilerinin olacağı öngörülüyor.

-Kırmızı gezegen Mars üzerinde yapılan son gözlemlerin, gezegende bir zamanlar var olduğu düşünülen göl ve okyanuslara dair ipuçları verecek nitelikte olduğu savunuluyor.