GÜNDEM 24 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Metina’nın Zendura alanına bağlı Derarê, Koordine ve Stuna’ya yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Pazartesi günü başlayacak olan Kobanê davasına Sosyal Demokratları temsilen AP milletvekili Evin İncir ve Brando Benifei gözlemci olarak katılacak.

-24 Nisan 1915’te başlayan Ermeni soykırımının Yahudi katliamına “ilham kaynağı” olup olmadığının yanıtı, 1923’teki “Birahane darbesi sırasında” öldürülen Hitler’in yakın arkadaşı Max Erwin von Scheubner-Richter’in biyografisinde gizli.

-Ermeni ve Asuri, Süryani soykırımı yıldönümünde düzenlenecek anmalar ve eylemler takip edilecek.

-Çaldıran Beydoğan Karakolu askerleri Kürt kolber Hasan Keçelanlu işkence ederek katletti, Behnam Semedi ise yine işkence ederek ağır yaraladı. Keçelanlu’nun ailesinin cenazeyi alma başvuruları ise Türk devleti tarafından kabul edilmiyor.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için eylem yapacak.

-Yıllardır Van kalesini korumayan, adeta definecilerin ve madde bağımlıların mekanı haline getiren AKP, şimdi de kaleyi şantiye alanına çevirdi. Van kalesi, koruma alanı adı altında beton yığınına dönüştürülüyor.

-Tüm dünya küresel ısınmaya neden olan sera etkili gaz emisyonlarının nasıl azaltılacağına dair vaatlere odaklanırken, deniz taşımacılığının neden olduğu emisyonların payının giderek artması dikkat çekiyor.