GÜNDEM 26 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit, HDP’ye yönelik açılan dava, Newroz, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin bir açıklama yapan KJK Koordinasyonu, “İktidarın İstanbul Sözleşmesine yaklaşımını, Önderliğimize ve Kürt özgürlük hareketine yönelik geliştirilen saldırılardan bağımsız ele almamak gerekir. Özgürlük ve demokrasi iradesinin ezilmeye çalışmasından ayrı değerlendirmek konunun anlamını marjinalize eder” dedi.

-Bakırköy Cezaevi önünde gözaltına alınan Barış Annelerinden Kumru Akgül, “Torunum yaşındaki 7 kadın polis, feryatlarıma rağmen üzerime çullanıp elbiselerimi zorla çıkardı. Bir de utanmadan kameraya aldılar” dedi.

-Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'ne mide rahatsızlığı nedeniyle başvuran hastaların muayene ve endoskopi randevu talebine, 'Bugün git, 5 ay sonra gel' yanıtı veriliyor.

-HDP’yi kapatma davasının, geçmişteki davalar gibi ele alınamayacağını, rejimin topyekun siyasi taaruzunun yeni eşeği olduğunu söyleyen ESP Eşbaşkanı Gümüştaş, karşı duruşun da buna uygun olması gerektiğini söyledi.

-Tecridin işkence olduğunu, zaman aşımı olmayan bu suçu işleyenlerin bir gün yargılanacağını söyleyen Av. Şivan Cemil Özen, Öcalan’ın hedef alan sistemin, hukuki izahının olmadığını vurguladı.

-AB, AKP-MHP faşizminin her geçen gün insan haklarını sıfırladığı bir ortamda Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye karar verirken, yaptırım seçeneğini ise henüz sadece ‘seçenek’ olarak tutmaya devam edecek.

-Yapılan son araştırmalar, Afrika’daki fillerin aradan geçen sürede üçte ikiden fazla oranda azaldığını ve yakın gelecekte yok olabileceklerini gösteriyor.