GÜNDEM 27 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Cengiz Yürekli, 11 ay sonra yapılan telefon görüşmesinin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşam hakkına dönük tepkileri azaltamaya dönük olduğunu söyledi.

-Hakkari Barosu Avukatlarından Onur Düşünmez, milliyetçi oyları kazanmak isteyen bir partinin kendine rakip olarak gördüğü HDP'yi kapatmak istediğini ve bu konuda AYM’ye telkinde bulunduğunu söyledi.

-Fransız devletinin Kürt kurum, Kürdistanlılar ve Kürt siyasetçilere yönelik düzenlediği siyasi soykırım operasyonlarına tepki gösteren Fransız kurumlar, “PKK'yi terör örgütleri listesinden çıkarmanın zamanı geldi” dedi.

-Kürt halkının mücadelesinin iktidar tarafından engellenemediğini söyleyen HDP eski vekili Ferhat Encu ve TİP Milletvekili Erkan Baş, Newroz alanlarının kapatılma davasına cevap niteliğinde olduğunu belirtti.

-İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve aktifleşmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen HDP vekili Dilan Dirayet Taşdemir, "Biz kadınlar açısından sözleşme geçerliliğini koruyor" dedi.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi bugün kayıp yakınlarının akıbetini soracak.

-BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 2020 yılında Avrupa’ya kaçak yollardan gelmeye çalışan 2200 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Uluslararası Göçmen Örgütü ise bu rakamı 2276 olarak açıkladı.