GÜNDEM 5 HAZİRAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Son 13 yılda, Kürdistan ve Türkiye’de resmi verilere göre en az 70 zırhlı araç çarpması olayı gerçekleşti. 70 vakanın sonucunda; 18'i çocuk, 6'sı kadın olmak üzere toplamda 41 kişi hayatını kaybetti.

-Hüseyin Baybaşin, kendisinin de dahil olduğu öldürülecek Kürt iş insanları listesi konusunda yürütülen bir soruşturmada 2012 yılında verdiği tanık ifadesinde “Kürt iş adamlarını öldürme fikri Süleyman Demirel’indi, karar DGK tarafından verildi" demişti.

-Yaşama ve savaşmaya dair tüm ezberlerin bozulduğu, belki de her şeyin yeniden anlam kazanacağı, belki de bildiğimiz tüm savaş ve direnme biçimlerini yeniden sorgulayacağımız yer oldu Mamreşo Direnişi.

-Cudi Dağı'nda korucubaşı Hazım Babat'ın kontrolünde yoğun ağaç kesimi yapılıyor. Her gün 450 ton kesilen ağaç, Besta Askeri Taburunun bulunduğu alana taşınıyor.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akibiteni sormak için eylemde olacak.

-Van TUHAY-DER Cezaevleri Takip Komisyonu Üyesi Kenan Kara, açlık grevi eylemini sürdüren tutsaklara yönelik hücre ve disiplin cezalarının arttığını söyledi.

-İpsos’un araştırmasına göre, insanların salgının getirdiği sosyal ve psikolojik nedenlere bağlı olarak ortalama 6 kilo aldığı görüldü.

-BM, Çad'da nüfusun üçte biri acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

-İklim değişikliği ile birlikte dünyadaki göllerin büyük bir bölümünde her geçen gün oksijen oranı azalıyor. Bu durumdan en çok da Avrupa’nın ve ABD’nin ılıman bölgelerindeki göller etkileniyor.