GÜNDEM 5 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Annesi Emine Şenyaşar'la Urfa Adliye binası önünde 'Adalet Nöbeti' tutan Ferit Şenyaşar, “Sadece kardeşimim katili Enver Yıldız için 18 yıl ceza istendi, bu kişi cezanın üçte birini yatacak. Hatta birkaç ay sonra cezaevinden çıkacak” dedi.

-5 Nisan 1994 kararların üzerinden 27 yıl geçti fakat ne Türkiye’nin kısa ve orda vadeli sermaye hareketleri ile kalkınma politikası ne de halkın yükselen enflasyon karşısındaki yoksullaşması değişmedi.

-İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin kadınların kaygılarını artırdığını belirten TJA aktivisti Gülistan Sönük "Sözleşmenin iptalinden güç alan erkekler, cinsel şiddetten yaşam hakkını gasp etmeye kadar her hakkı kendinde bulacaklardır” dedi.

-Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım arayışında olduğunu söyleyen HDP Dış İlişkiler Komisyonu sözcüsü Hişyar Özsoy, olumlu herhangi bir adım atılmadığı takdirde Avrupa Konseyi üyeliğinin tartışmaya açılabileceğini bildirdi.

-Bulgaristan’da yapılan genel seçimlerinin galibi Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi oldu.

-Doğu Timor’un başkenti Dili’de meydana gelen sel ve toprak kaymasından dolayı en az 11 kişi yaşamını yitirdi.