Gasp protesto edildi: Gün, susma günü değil

HDP İstanbul İl Örgütü, HDP’li 5 belediyenin daha gasp edilmesini protesto etti, "Zerre boyun eğmeyeceğiz, iktidarın mezarını kazacağız" dedi. HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, demokrasi güçlerine, “Gün, susma günü değil” diye seslendi.

 

Koronavirüs salgınını fırsata çeviren AKP-MHP iktidarının HDP’li Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerini gasp etmesi HDP İstanbul İl Örgütü tarafından protesto edildi. Polis ablukası altında gerçekleşen protestoya, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu, önceki dönem HDP Milletvekilli Ferhat Encü'nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. “Kayyum darbe rejimidir, irademize dokunma” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız”, “Hırsız, faşist AKP” sloganları atıldı.

'KİMİN DARBECİ OLDUĞU GÖRÜLDÜ'

HDP İl İstanbul Eşbaşkanı Erdal Avcı, iktidarın gasp için 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı gününü seçtiğine dikkat çekti, salgında bile devam eden kayyum gasbının, darbe tartışmalarının yaşandığı bu süreçte kimlerin darbeci olduğunu gösterdiğini söyledi.

‘GÜN, SUSMA GÜNÜ DEĞİL'

AKP-MHP'den beklentileri olduğu için değil, demokratik güçlere çağrı yapmak için toplandıklarına işaret eden Avcı, HDP'nin faşizmi geriletmek için belediye seçimlerde demokrasi adaylarına destek verdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Türkiye’nin bir nebze demokrasi adına nefes almasını sağlamıştık. Demokrasinin yaşaması için destek verilen başta Sayın İmamoğlu olmak üzere demokrasi adına seçilmişlere çağrı yapıyoruz. Gün, susma gün değildir. Eğer demokrasi adına iddialarınız varsa, bu darbeler, bu gasplara ses çıkarmanız gerekir. Tüm sivil toplum örgütlerini, demokrasi adına inisiyatif alan ve faaliyet gösteren, kurum ve kuruluşları bu darbeleri durdurmaya, yan yana birlikte olmaya davet ediyoruz. Bugün birlik olma günüdür.”

'KÜRT HALKI VAZGEÇMEYECEK'

HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm ise salgını bile fırsata çeviren iktidarın kendi bekası için belediyeleri gasp ettiğini belirtti. “Ne yaparlarsa yapsınlar, halkın iradesi asla değişmeyecek” vurgusunda bulunan Gülüm, şunları kaydetti: “Asla bu halk vazgeçmeyecek, asla kendi seçtiği seçilmişleri, belediyeleri yalnız bırakmayacak. Halk bunu birçok kez bunu ispat etti ve yine ispat edecek. Kayyum atayarak, halkın üzerine baskı uygulayarak, gözaltılar yaparak, bu halkı yıldıramazsınız. HDP halktır, halkın kendisidir. Kürt halkının eşit koşullar da yaşadığı bir dönem gelene kadar asla bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz."

KÜRT HALKI BOYUN EĞMEYECEK !

Konuşmaların ardından HDP İstanbul İl Örgütü adına açıklamayı Erkan Tepeli okudu. Darbe karşıtı nutukların havada uçuştuğu bugünlerde Saray rejiminin Siirt, Iğdır, Altınova, Baykan ve Kurtalan belediyelerine darbe yaptığını vurguladı.

'KÜRTLER İKTİDARIN MEZAR KAZICISIDIR!'

Belediyelerin yardımlarını engelleyerek, gasp ederek Kürt halkının iradesini kıracağını, yıldırıp teslim alacağını düşünen Saray vesayetini tarihe bakmaya davet eden Tepeli, “12 Eylül cuntasına boyun eğmeyen, sayısız faili meçhule, hukuksuzluğa, zorbalığa rağmen 1990’ların karanlık gladyosunu tarihe gömen Kürt halkı, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde işaretini verdiği üzere bu tekçi iktidarın mezar kazıcısıdır” dedi.
İktidarın son 5 yıl içerisinde 30 milyonu aşkın kişinin iradesini ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirten Tepeli, "Saray vesayetinin memurlarının yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında verecek. Sonları yakındır. Zerre boyun eğmeden, geri adım atmadan bu kirli ve kara zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.