Gedo: Öcalan'ın birlik çağrısı sahiplenilmeli

Suriye Kürtleri Demokratik Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo, "MİT’in Güney'deki varlığını engellemek Hewlêr ve Süleymaniye hükümetlerinin görevidir. PKK'ye saldırmak tüm Kürtleri yok eder" dedi.

Suriye Kürtleri Demokratik Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo, KDP’nin bir gerilla alanı olan Zînî Wertê’ye yığınağını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ulusal birlik mesajını ve ANF’ye değerlendirdi.

‘KÜRTLER BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE ETTİ'

Kürtler ve Kürdistan halklarının, önce Osmanlı, ardından onu da aşacak şekilde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde büyük acılar ve katliamlar yaşadığını ifade eden Gedo, şöyle dedi:

“Kürtler ve Kürdistan halkları 21. Yüzyılda ise büyük kazanımlar elde etti. Örneğin Kuzey Kürdistan’da 4 yıl önce gördü ki HDP Meclis'e 80 milletvekiliyle girdi. 100’den fazla yerel yönetimi kazandı.

Güney Kürdistan’da Kürtler liderliğinde bir hükümet oluşmuş durumda. Rojava’da yine Kürtler öncülüğünde Demokratik Özerk Yönetim kuruldu ve 5 yıldır çalışmalarını yürütüyor. YPG ve YPJ güçleri verdikleri 10 bin şehitle büyük kazanımlar elde ettiler ve bu kazanımları korudular. YPG, YPJ, QSD güçleri tüm dünyada terör eylemleri gerçekleştiren DAİŞ’i bitirdi ve tüm dünyanın takdir ve sempatisini kazandı. Suriye çapında MSD kuruldu. Bugün QSD bünyesinde 100 bin savaşçı cephelerde halkı ve kazanımları koruyor.

Yani sadece Kürt halkını değil, tüm Kürdistan halklarını mutlu eden kazanımlar elde edildi. Kürt siyasi partileri ve örgütleri bu kazanımları korumak için ulusal görevlerini yerine getirmelidir."

‘BAKUR DEVRİMİ DESTEKLENMELİ'

Kürt düşmanlarının Kürt siyasi partileri ve güçleri arasındaki çelişkileri derinleştirmek istediğine dikkat çeken Gedo, şöyle devam etti:

“Bir süre önce Başûrê Kurdistan’da bazı çelişkilerin ortaya çıktığını gördük. Türk devleti savaş uçaklarıyla Maxmûr ve başka bölgelere saldırdı. Birkaç sivil şehit düştü. Bu, Kürtler açısından çok kötü bir durumdu. Halkımız her saat her dakika bu durumu takip ediyordu. Bu durum tüm Kürt halkında büyük bir endişe yarattı. Çelişkiler arttığı zaman halkımızın da morali düşüyor. Bilindiği gibi halkımızın bugünkü talebi ulusal birlik.

Kürt halkı dün de tüm parçalarda Kürtler lehine gelişmeleri ve Kürtlerin geliştirdiği devrimleri destekliyordu bugün de öyle. Nemir Barzani 1860’da Başur'da Eylül devrimini başlattığında Rojava, Bakur, Rojhilat halklarının tümü destekledi. PKK lideri 1984’te Bakurê Kurdistan’da gerilla mücadelesini başlattığında yine tüm Kürdistan parçalarındaki Kürtler bunu destekledi. Bütün güçleriyle Bakur'da başlayan devrimin yanında durdular.

Bugün Bakur'da yürüyen bir devrim var. Kürt partileri birbirini desteklemelidir. Birbirinin yolunu kesmek yerine düşmanın yolunu kesmelidir. Bakur'daki devrim desteklenmelidir. Bu devrimi kırmak isteyenler Türk devleti, AKP ve Erdoğan’dır, yani Kürt düşmanlarıdır. Bunu da Kürtler arası çelişkileri derinleştirerek yapmak istiyorlar."

‘MİT’İN BAŞUR'DAKİ VARLIĞINA ENGEL OLUNMALI’

Salih Gedo, KDP’nin Zînî Wertê'ye yaptığı yığınak konusunda ise şöyle konuştu: “Kürt güçleri, gerilla ve peşmerge birbirinin yerlerine girmemelidir. Düşmanın yerlerine girmelidir. Kürtler arası bu çelişki Kürt halkının hizmetine girmiyor, düşmanın hizmetine giriyor. Bu Kürt hareketlerinin görevidir. Özellikle 3 büyük güç (PKK, KDP, YNK) bu görevi bir ruhla üstlenmelidir.

MİT’in Başur'a yerleşmesi durumu var. Bu önce Başur'un kendisine eziyettir. KDP ve YNK yönetimi MİT’in Başur’da örgütlenmesine yol vermemelidir ve sınır koymalıdır.

MİT ne için Başurê Kurdistan’a geliyor? Kötülük, Kürtler arasındaki çelişkileri derinleştirmek ve Kürtlerin kazanımlarını yok etmek için. Bunu engellemek özellikle Başur'daki siyasi partilerin görevidir. Özellikle Hewlêr ve Süleymaniye yönetimi MİT’in Başur'daki varlığını ve bunu geliştirmesini engellemelidir. Çünkü onlar Başur’un yönetimini yapmaktadır. Onlar sınır koymalıdır ve Türklere ‘Yeter artık’ demelidir. MİT, Kürtler arasında fitne oluşturmaya, çelişkiler yaratmaya ve derinleştirmeye çalışıyor. Kürtler bu duruma karşı uyanık olmalıdır."

‘ÖNDER APO HER ZAMAN ULUSAL BİRLİK İÇİN ÇALIŞTI”

Gedo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı telefon görüşmesinde ulusal birlik çağrısı yaptığını, Rojava'daki örgütlenmenin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ettiğini ve 1982’de Neçirvan Barzani'nin babası İdris Barzani’yle yapılan anlaşmanın güncellenmesinden bahsettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Önder Apo’nun telefon görüşmesinin halkımız üzerinde büyük etkisi olduğuna eminim. 25 dakika süren telefon görüşmesi bütün Kürdistan’daki siyasi taraflar için mesaj verildi.

Kürt ulusal birliği ve Önder Apo’nun buna ilişkin tutumu geçmişte de aynıydı. Şahsi olarak Önderliği ilk kez 1981 yılında gördüm. Önderlik ta o zamandan Kürt ulusal birliğine vurgu yapıyordu. Önderlik ‘Kürtlerin başarısı ulusal birliğe bağlıdır. Bunu başarmak için Kürt ulusal birliği için çalışmalıyız ve zafere taşımalıyız’ diyordu. Buna sürekli vurgu yapıyordu.”

‘PKK’YE KARŞI SAVAŞ TÜM KÜRTLERE KARŞI SAVAŞTIR’

Türk devletinin sadece PKK’yi değil tüm Kürt halkını ve Kürt güçlerini hedef aldığını vurgulayan Gedo, şunları belirtti:

“Türk devleti Rojava’da Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’ye saldırdığı zaman ‘PKK’ye karşı savaşmaya gidiyoruz’ diyordu. Ama bu bir yalandır, tüm Kürt halkına saldırıyorlar. PKK dağdadır, dağlarda PKK bayrağı dalgalanıyor ve tüm Kürt halkı da bunu biliyor.

PKK’ye karşı savaşmak tüm Kürt halkına karşı savaşmaktır. Tüm Kürt partileri de bu gerçeği bilmelidir ki PKK biterse KDP de YNK de biter. Bütün Kürt kazanımları yok olur.”

‘DİYALOĞU DESTEKLİYORUZ’

Gedo, Rojava'da PYD ile ENKS arasında gerçekleşen diyaloğu desteklediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eminim ki bazı adımlar da atıldı. Kürt ulusal birliğinin oluşması için biz de destek veriyoruz. Kürtlerin sorunlarını savaşla değil diyalogla ve müzakereyle çözmesini istiyoruz. Güçlerini birbirlerinin üzerine sürmekle gerilla ve peşmergenin birbirine karşı çatışmasıyla değil. Bu halkımız için kötü bir kayıp olur. En doğru yol diyalogdur. Önderlik de sorunların diyalogla çözülmesine vurgu yaptı.”

‘DÜŞMANIMIZ VAHŞİ, HERKES BİRLİĞE GELMELİ'

Suriye Kürtleri Demokratik Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo, 2013 yılındaki Kürt Ulusal Kongresi çalışmalarını hatırlatarak, şunları ifade etti:

“2013’te kongre için büyük hazırlıklar yapılmıştı. Kürt düşmanları kongrenin gerçekleşmemesi için yine harekete geçtiler. Bugün de Kürtlerin ulusal kongreye ihtiyacı var. Ulusal birliklerini oluşturmak için bütün Kürt taraflar bu kongrede bir araya gelmelidir. Böylece Kürt düşmanlarını da boşa çıkarırlar. Kürtlerin birliğini sonlandırmak için el uzatamazlar.

Düşmanımız vahşidir. Bu düşmana karşı birlik olmalıyız. Bütün Kürt bileşenlerinin yer aldığı bir ulusal birlik istiyoruz. Bu birliği bozmak isteyenler Kürt düşmanıdır, işgalci devletlerdir. Özellikle Türk devletidir. Tüm Kürt tarafların katıldığı ulusal bir birlik istiyoruz. Fakat bu birliğe gelmeyen bir tarafı da sonsuza kadar bekleyemeyiz. Ulusal birliğe gelmeyen bir taraf olsa bile bunu gerçekten isteyenler Kürt ulusal birliğini gerçekleştirecektir.”