Günay: 1 Mayıs'ta her yerdeyiz!

HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Sayın Öcalan'ın sağlık, özgürlük ve güvenlik koşulları bir an önce gerçekleştirilmeli" dedi. Günay, "1 Mayıs akşamı saat 21.00’de her yerde kutlama yapacağız" dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin sosyal medya hesaplarından yapmış olduğu iki dilli açıklamada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'SORUMLU KAPİTALİST SİSTEM'

Günay'ın konuşmasının öne çıkan bölümleri şöyle:
"Korona Virüs salgını insanlığın geleceğini tehdit etmeye devam ediyor. Aynı zamanda insanlığı eşit, özgür ve güvenli bir gelecekten yoksun bırakan küresel kapitalizmin ürettiği kötülükleri de bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermeye devam ediyor. Bu süreç açık bir şekilde göstermiştir ki küresel düzeyde büyük bir korku ve paniğe neden olan Covid-19 salgınının birincil sorumlusu aşırı kar hırsıyla doğayı yağmalayan ve ekolojik dengeyi bozan kapitalist sistemin ta kendisidir. Bu nedenle artık toplumun her kesimi toplum karşıtı olan kapitalist sistemi daha fazla sorguluyor. Toplum, güvenliğini sağlamaya gücü olmayan bu rejimlerin alternatifinin ne olacağını tartışıyor. Belli ki bu tartışmalara daha fazla tanık olacağız şu süreçte.

'SARAY KORKUYLA İKTİDARINI SÜRDÜRMENİN PEŞİNDE'

Bu felakette bile faşist rejimler baskıyı arttırmaya çalışıyor.
Saray rejimi salgının halkta yarattığı korkudan beslenerek iktidarını sürdürme peşinde.
Biliyorsunuz, AKP toplumun aleyhine olan durumları fırsata çevirme konusunda mahir bir iktidar. Evet, Türkiye'de AKP-MHP iktidarıyla uzun zamandır ekonomik ve bölgesel düzeyde krizler devam ediyor. Yine savaş politikaları, işgaller yaklaşık ve şimdi iki aydır da devam eden virüs krize eklendi. Saray rejimi salgının halkta yarattığı ölüm korkusu, panik ve karantina ortamını iktidarını sürdürmek ve rejimi tahkim etmek için bir fırsata çevirmeye devam ediyor.

'DÜŞMANLIK YAPARAK MEZARLARA SALDIRIYORLAR'

Bu ülkede 40 yıldır süren savaşta yaşamlarını yitirenlerin mezarları Ramazan ayında tahrip ediliyor, mezar taşları parçalanıyor. Mezarların tahrip edilmesi taşların kırılması ve bu talimatın verilmesi tam bir vicdansızlık örneği ve utanç vesikası bu iktidar için. Düşmanca duyguları, Kürtlere mezarlarında huzurla yatma hakkını bile çok görüyor. Ramazan ayına girerken mezarlıkların yıkılması bir insanlık suçu ve biz bu insanlık suçunu lanetliyoruz. İnsanlık adına bu vicdansızlığı kabul etmediğimizi buradan bir kez daha söylemek istiyoruz.

'DAYANIŞMA YERİNE KUTUPLAŞMAYI DERİNLEŞTİRİYOR'

Ramazan ayında bile Cumhurbaşkanı, Diyanet İşleri Başkanı, AKP’nin sözcüleri salgınla mücadele için dayanışmayı değil ötekileştirici ve kutuplaştırıcı bir dil kullanmayı tercih ediyorlar. Bu kutsal ayda kültürel ve inançsal kutuplaştırmayı derinleştirmek temel hedefleri. STK'lara, siyasi partilere, farklı kimlik ve inançlara saldırı ve son olarak Ankara ve Diyarbakır Barolarına açtıkları soruşturmalar aslında bu siyasetlerinin son örneğidir.

KARS BELEDİYESİ'NİN HEDEF ALINMASI

İktidarın kalemşörlüğünü yapan Yeni Şafak gazetesi bugün yine Kars belediyemizi hedef alan haberler yaptı. Aynı zamanda partimizin Kardeş Aile Kampanyasını da hedef gösterdi. Belediyelerimizi ve partimizi hedef göstermeyi kendisine görev bilen bu sözde yayın kuruluşunun bu tür haberleri yapmasının altındaki tek sebep; iktidarın virüs salgınındaki beceriksizliğini örtmektir. Bizim belediyelerimizin virüse karşı çok etkili bir mücadele yürüttüğünü hepimiz gördük.
Güvenilirliğini çoktan yitirmiş basın kuruluşlarının algı operasyonlarına pabuç bırakmayacağız.

MUTLAK TECRİT KABUL EDİLEMEZ

Biliyorsunuz, Sayın Öcalan’la bu hafta, 21 yıldan sonra ilk defa, ailesi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kuşkusuz bu önemli bir gelişme. Ancak uzun aralıklarla, toplumun tepkisi üzerine tamamen keyfi ve hukuki dayanaklardan yoksun bir şekilde aile görüşmesi gerçekleşse de Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecrit devam ettirilmekte. Sayın Öcalan’ın tüm barışçıl çağrılarına ve bu amaçla yıllar içinde aldığı sorumluluğa rağmen iktidarın kendisine uyguladığı mutlak tecrit kabul edilemezdir.
İktidar, bu salgın sürecinde Sayın Öcalan’ın sağlık koşullarının sağlandığına dair düzenli ve ikna edici bir şekilde kamuoyuna bilgi vermek zorunda. Acilen mutlak tecrit koşulları kaldırılmalı, aile ve avukat görüşleri düzenli bir şekilde gerçekleştirilmeli. Sayın Öcalan'ın Türkiye ve Ortadoğu halklarının her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu toplumsal barışı tesis ettiği tarihsel rolünü oynayabilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bunun da koşulları çok açık ve belli. Sayın Öcalan'ın sağlık, özgürlük ve güvenlik koşulları bir an önce gerçekleştirilmeli.

1 MAYIS'I KUTLAYACAĞIZ

Yarın 1 Mayıs. İşçi ve emekçilerin ulusal birlik, dayanışma ve mücadele gününü kutlayacağız yarın. Halkın birikimlerinin daha fazla sermayeye peşkeş çekildiği, iş cinayetlerinin arttığı, emeğin sömürüldüğü, işçilerin sigortasız çalıştırıldığı, grevlerin yasaklandığı bir dönemde 1 Mayıs'ı karşılıyoruz. Newroz kutlamalarını salgın nedeniyle ertelerken ‘Newroz coşkusuyla 1 Mayıs'ı karşılayacağımızı’ söylemiştik ama maalesef salgın tehdidi hala toplum için büyük bir tehlike. Bu nedenle geçmiş yıllardaki gibi kitlesel kutlamalar yapamıyoruz. Ama her şeye rağmen ezilenler olarak işçi, emekçi, işsiz bırakılanlar neredeyse biz de 1 Mayıs’ı onlarla beraber karşılayıp kutlayacağız.
İşçiler açlıktan ölmekle salgından ölmek arasında bir tercihe zorlanıyor.
Bizler yarın ‘Emek, Barış, Sağlık ve Dayanışmayla yeni bir dünya kuralım’ perspektifiyle 1 Mayıs'ta her yerdeyiz. Evlerde, balkonlarda, sokaklarda, hastane bahçelerinde, fabrikalarda; zılgıtlarla, marşlarla mücadeleyi yükseltiyor ve hayatı durdurup 1 Mayıs’ı kutluyor olacağız. 1 Mayıs akşamı saat 21.00’de zılgıtlarımızla, marşlarımızla, evlerimizde, balkonlarımızda, camlarımızda 1 Mayıs'ı kutlayacağız ve hep beraber ‘Yaşasın 1 Mayıs’ diyeceğiz."