Halk HDP'li adayları sahipleniyor

HDP'li belediye eşbaşkan adayları, halkla buluşuyor, sivil toplum örgütlerini ziyaret ediyor. Yoğun ilgi gören adaylar, yerel yönetim hedeflerini anlatıyor. Adaylar, açlık grevlerini selamlarken, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) seçim çalışmaları devam ediyor.

KARS

HDP'nin Kars Belediyesi eşbaşkan adayları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen, hem kentteki esnafı ziyaret etti hem de mahallelerde halk buluşmaları düzenledi. Seçim çalışmaları sırasında konuşan Bilgen, şunları söyledi: "Başından beri Kars’taki seçimlerin HDP ile bir parti arasında geçeceğini söylüyorduk. Bu partinin AKP olma ihtimali yüksekti. Anketler en azından bunu gösteriyordu ama şu an itibarıyla artık muhatabımız, partnerimiz değişmiş durumda. Biz o ismi söylemeyelim. Çünkü karşımızda aslında çizgi film kahramanı Voltran var. Beyni Vatan Partisi, gövdesi MHP, kolları İyi Parti, ayakları da DSP olan bir Voltran var. HDP Kars’ı savunacak ve kazanacak."

Borçları ve yolsuzlukları ile gündeme gelen MHP’li Kars Belediyesi, kentte asgari hizmetleri de yerine getirememesinden kaynaklı Sarıkamış ve Dağpınar belediyelerine dair araçlar kente hizmet sunuyor. Bu durumu da değerlendiren Bilgen, “Büyükşehirlerde ilçe ve belde hizmetleri il merkezinden yönetilir. Kars’ta ilin ihtiyaçları Sarıkamış ve Dağpınar belediye araçları ile karşılanıyor. Bu durum belediyenin iflasının ilanıdır. Araçlarına yakıt bulamayan, arızalarını tamir etmek için kaynak bulamayan bir belediyeyi Kars halkı hak etmiyor. Bu tablodan çıkmak için 31 Mart tarihi bir fırsattır” dedi.

VAN

HDP, İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi seçim bürosunu Eşbaşkan Adayı Azim Yacan ve halkın yoğun katılımıyla açtı.

Açılışa DTK temsilcileri, HDP Van Gençlik Meclisi, TJA aktivistleri, Barış Anneleri ve yüzlerce kişi katıldı.

Yacan, tecrit politikalarına ve 112  gündür açlık grevi eylemini sürdüren Leyla Güven’in sağlık durumunun geldiği kritik aşamaya dikkat çekti. Kürt sorununun çözümü ve ülkenin yeniden normalleşmesi için tecridin kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Yacan, “ İmralı’da tecrit, tüm Türkiye halklarına tecrittir" dedi.

Xaçort Mahallesi'nin etrafının 30 yıldır tanklarla çevrildiğini, caddelerinde panzerlerin dolaştığını ve geçmişte mahalle halkının sokak ortasında infaz edildiğini hatırlatan Yacan, “Xaçort halkı bir daha gösterdi ki partisi ve iradesinin yanındadır. Her büro açılışlarında ablukalar altında halkın katılımını korkuyla engellemek istiyorlar ama halk bu engellemelere rağmen bizimle meydanlarda. 31 Mart’ta Xaçort Mahallesi halkı adına ve şanına yakışır bir tavrı sandıkta ortaya koyacaktır" şeklinde konuştu.

HDP'nin Van Gevaş Belediyesi Eş Başkan Adayı Veysi Şeker, Hasbey  köyünde ziyaretlerde bulundu. Gevaş halkının her zaman halkların barışı için mücadele ettiğini kaydeden Şeker, bunun böyle süreceğini söyledi. Şeker, 31 Mart’ta Gevaş halkının kazanacağını de sözlerine ekledi.

Gürpınar ilçesinde ise ağır kış şartları ve olumsuzluklara rağmen seçim çalışmalarını sürdüren HDP eşbaşkan adayları Rojin Akdağ ve Kemal Güler, halkla buluşmaya devam etti. Köy köy gezerek  halkı ziyaret eden Akdağ ve Güler, gittikleri yerlerde halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mustafa Avcı ve Erciş Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mahmut Pala, seçim çalışmalarını Erciş halkıyla bir araya gelerek sürdürüyor.

Erciş merkezde bulunan seçim bürosunu ziyaret eden Mustafa Avcı, burada halk ile buluştu. Halkın yoğun ilgisiyle karşılanan adaylar, 31 Mart seçim sonuçlarının beklemeye gerek kalkmadığını, Erciş halkının AKP ve kayyumları sandığa gömdüklerini  belirtti.

Seçim bürosunun ziyareti  ardından sebze hali esnafı, çarşı esnafı ve birkaç oda ziyareti yapıldı.

Edremit'te ise seçim çalışmaları semt pazarı esnafını ziyaret ile sürdü. Burada halkla buluşan ve seçim broşürlerini dağıtan Edremit Belediyesi Eşbaşkan Adayı Medeni Özer, halka seçim süreci hakkında bilgi verdi.

OSMANİYE

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Osmaniye İl Örgütü, Osmaniye Belediyesi için aday gösterilen Mehmet Ali Özkal’ı halka tanıttı. HDP Osmaniye Merkez İlçe Örgütü binasında gerçekleşen tanıtıma Özkal, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü,  partinin il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Sürücü, AKP’nin tasfiye politikalarına rağmen halkla birlikte dimdik ayakta olduklarını söyleyerek, “Biz varız, var olmaya devam edeceğiz” dedi. 

Sürücü, tecridin kaldırılması için 112 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'i selamlayarak, tecridin bir an önce kaldırılmasını istedi. 

Sürücü, “Ülkede şu anda bir kaos var. Kaos, Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritle bu hale geldi. Bir kez daha Osmaniye’den Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz. Devlet çıkardığı yasaları kendileri uygulamalıdır” dedi. 

MALATYA 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Malatya belediye eşbaşkan adayları sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti. İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Gazeteciler Derneği'ni (ÇGD) ziyaret eden adaylar İhsaf Aktaş ve Yusuf Bozkuş, Battalgazi Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hüseyin Kılıç ve partililer görüş alışverişinde bulundu.

HDP Malatya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı İhsaf Aktaş, şöyle konuştu:

"Bu ülkeye barışı, demokrasiyi getireceğiz.  Halkla birlikte demokratik yönetimi inşa etmek için adayız. Toplumun yarısını oluşturan kadınların, siyasal alanda görünürlüğünü yaşatmak için aday oldum. Bunun için şehri kadınlarla birlikte, kadın bakış açısıyla yönetmeye adayız. Bundan dolayı da tüm kadınlarımızdan bize destek vermelerini istiyoruz. Birtakım projelerimiz var. Kadın yaşam evleri gibi. Kadınların şehre indikleri zaman rahat hareket edebildikleri, rahatlıkla çocuğunun altını değiştirebildiği, emzirebildiği ortamlar yaratmak hedefindeyiz." 

ÇGD Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen'i ziyaret eden adaylar, 10 bin civarında üyelerinin cezaevlerinde olduğunu ifade etti. Adaylardan Aktaş, her dönem yönetime gelen arkadaşlarının bir şekilde alınıp cezaevlerine konulduğunu söylerken, "Biz cesaretin bulaşıcı olduğunu düşünüyoruz, bu yüzden aday olmaktan çekinmiyoruz. Bu örgütlülüğümüzü büyüterek, barışı, demokrasiyi, özgürlükleri çoğaltarak yol almaya devam edeceğiz" dedi. 

Ulusal ve yerel medyayı eleştiren Yusuf Bozkuş ise "Maalesef basında kendimize yer bulamıyoruz. Ama bizler bıkmadan, usanmadan sahada bunları halkımıza anlatacağız" dedi.

MARDİN 

Mardin’deki seçim çalışmalarını sürdüren Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediye eşbaşkan adayları, Kızıltepe ilçesindeki ilk seçim bürolarını açtı. Açılışa Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, Kızıltepe Belediyesi eşbaşkan adayları Nilüfer Elik Yılmaz ve Salih Kuday’la birlikte Mardin milletvekilleri Tuma Çelik ve Ebru Günay katıldı. 

Halkın yoğun ilgisini gören adaylar, açılış için Özgürlük Meydanı’na geldi. 

Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkan Adayı Nilüfer Elik Yılmaz, “Bizi tanımayanlar bizim tarihimize bakarak bizi tanıyabilirler. Kayyumlarla birlikte AKP-MHP ittifakını gerileteceğiz. Mardin bizimdir, Kızıltepe bizimdir, . belediyeler bizimdir” dedi.

Diğer Eşbaşkan Adayı Salih Kuday da halka ait belediyelerin kayyum atamaları sonrası karakola dönüştürüldüğünü söyledi, 31 Mart’ta bu belediyeleri kazanaıp, yeniden halkı teslim edeceklerini ifade etti.

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, bu seçimlerin Kürt halkının geleceği ve onuru için önemli bir dönemeç olduğuna söyledi. Türk, "Kürt halkı her zaman onurlu ve şereflidir. Bu kayyum siyasetine en büyük cevabı verecektir. 31 Mart’ta halk, iradesine sahip çıkarak, onlara gerekli cevabı verecek ve bu ırkçı, milliyetçi siyasete karşı demokrasi ve özgürlüğü tercih edecektir” dedi.

Türk, Leyla Güven ve tüm açlık grevindekileri de selamlayarak, "Dimdik duracağız" mesajını verdi.

MERSİN 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Mersin’in Akdeniz ilçesinde Belediye Eşbaşkan Adayı olan Aleddin Erdoğan'ın İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı adaylık başvuru, geçtiğimiz günlerde "adli sicil kaydı" gerekçe gösterilerek reddedilmişti. 

Bunun üzerine Erdoğan, avukatları aracılığıyla İl Seçim Kurulu'na itirazda bulunmuştu. İl Seçim Kurulu, oy birliğiyle itirazı reddetti. 

Bu karar doğrultusunda Aleddin Erdoğan'ın, avukatları aracılığıyla YSK'ye başvurması bekleniyor.