Hasta tutsak Temel: Ölüme terk edilmiş durumdayız

Siirt E Tipi Cezaevi'nde tutulan ve iki kez kalp spazmı geçiren Mahmut Temel, cezaevinde koronavirüse karşı herhangi bir tedbir alınmadığını belirtti. Temel keyfi hak ihlallerine maruz kaldıklarını kaydetti.

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan Mahmut Temel, haftalık telefon görüşmesinde maruz kaldıkları uygulamaları anlattı.

Ablası Kumri Alağaş ile görüşen Temel, iki hafta hafta önce iki kez kalp spazmı geçirdiğini söyledi.

Temel, koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen cezaevinde gerekli önlemlerin alınmadığını ve hak ihlallerinin gün geçtikçe arttığını belirtti.

Temel, şunları aktardı: “2 hafta önce cezaevinde 2 kez kalp spazmı geçirdim. Bir kez hastaneye götürüldüm. Şu anda daha iyiyim. İçme suyu sıkıntısı yaşıyoruz. Sıcak su verilmiyor. Koronavirüs salgınına dair hiçbir önlem yok. Hijyen ve temizlik malzemesi bize verilmiyor. Paramızla da almak istiyoruz ama bunu da kabul etmiyorlar. Cezaevinde herhangi bir dezenfektan çalışması da yapılmadı. Cezaevindeki hak ihlallerini anlattığımız için hakkımızda disiplin soruşturması açıldı. Bize hücre cezası verileceklerini söylediler. Buna itiraz edeceğiz. Ne bizi hastaneye götürüyorlar ne de buraya doktor geliyor. Bir koğuşta 13 kişi kalıyoruz. Ölüme terk edilmiş durumdayız."

Abla Kumri Alağaş, kardeşinin 4 yıl önce cezaevi koşullarından dolayı kalp sorunu yaşadığını söyledi.

Kardeşinin şimdi de iki kez kalp spazmı geçirdiğini dile getiren Alağaş, olayı öğrenir öğrenmez cezaevini aradıklarını ifade etti.

Alağaş, cezaevinden bir yetkilinin “Böyle bir şey yok. Böyle bir şey olsaydı, hastanede yatardı. Tüm mahkumlarımız şu anda iyi ve bir sorunları yok” iddiasında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Tutukluların hayatlarından endişe duyduklarını belirten Alağaş, “Adli tutukluları serbest bırakıyorlar ama suçsuz insanları bırakmıyorlar. Adalet Bakanlığı'nın açıklaması gerçeği yansıtmıyor. Bu durumda devlet önlem almayarak, tutsakları ölüme terk ediyorlar. Bir an önce koronavirüs tedbirleri alınsın. Tüm siyasi tutsaklar da serbest bırakılsın” dedi.