Hasta tutsak Yılmaz'ın hayatı tehlikede

Kandıra Cezaevi'nde kalan hasta tutsak İsmail Yılmaz, geçirdiği ameliyat sonrası tedavisi tamamlanmadan cezaevine gönderildi.

Türkiye cezaevlerinde kalan yüzlerce hasta tutsak tüm girişimlere rağmen serbest bırakılmıyor. Bu tutsaklardan biri de İsmail Yılmaz. Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi'nde kalan İsmail Yılmaz, geçirdiği ağır ameliyat sonrası tedavisi tamamlanmadan cezaevine gönderildi. Babasının yaşadıklarını anlatan Sevinç Yılmaz, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Babasının 28 Nisan'da beyin kanaması geçirmesi sonucu acilen Kocaeli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını söyleyen Yılmaz, hastanede yapılan ilk tetkiklerin ardından ameliyata alınarak beyninde biriken kanın temizlendiğini ifade etti.

Babasının tam olarak iyileşmeden cezaevine geri gönderildiğini kaydeden Yılmaz, "7 gün süren tedavi neticesinde tekrar hapishaneye gönderildi. Pandemi nedeniyle 14 gün karantinada kalma ihtimali söz konusu. Babam beyin ameliyatı geçirdiği için bundan sonra hayatı boyunca özel bakıma ihtiyacı var" diye konuştu.

HAYATI CİDDİ RİSK ALTINDA

Doktor raporunda hastalığın tekrar etme ihtimalinin çok yüksek olduğunun belirtilmekte olduğunu dile getiren Yılmaz, "Böyle bir şey söz konusu olursa hayatı çok ciddi tehlike altına girebilir" diye konuştu. Yılmaz, ameliyat sonrası babasının tek başına yaşamını idame ettiremediğine de dikkat çekti. Babasının arkadaşları yardımıyla hayatını idame ettirebildiğini söyleyen Yılmaz, "Babam bir an önce tahliye edilmeli. Bundan sonra yaşanacaklardan cezaevi idaresi sorumlu olacaktır” dedi.

Babasının geçmişte gördüğü ağır işkencelerden kaynaklı başka hastalıkları olduğunu da ekleyen Yılmaz şunları belirtti: "Babam 66 yaşında. 16 yıldır tutuklu. Ağırlaştırılmış müebbet aldı. Kalp rahatsızlığı, prostat, görme bozukluğu, yüksek tansiyon gibi hastalıkları mevcut. Sağ kolunda, elinde ve vücudunun farklı yerlerinde uyuşma ortaya çıktı. Günlük ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak durumda değil."

TAHLİYE TALEBİNE HENÜZ YANIT VERİLMEDİ

Yılmaz, bu rahatsızlıkların koronavirüs salgını için de ciddi riskler barındırdığını ifade ederek "Binlerce siyasi tutsak koronavirüs tehdidi altında. Cezaevlerinde her geçen gün yeni vakalar açıklanıyor. Sivil toplum kuruluşları ve hukuk örgütleri cezaevi ile ilgili açıkladıkları raporlarda yeterli önlemlerin alınmadığını açıklıyor. Ciddi endişelerimiz var. Onlarca hasta tutsak ilerleyen yaşlarına ve ağır hastalıklarına rağmen serbest bırakılmıyor. Yeni infaz yasası bütün tutukluları kapsaması gerekiyordu" dedi.

Avukatı Gül Atay ise sağlık sorunları nedeniyle tahliye talep etmelerine rağmen başvurularına henüz yanıt gelmediğini söyledi. Müvekkilinin ciddi sağlık sorunları yaşadığı için bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.