Hasta tutsaklar Özkan, Köse ve İşçi'nin durumu ağır

Ankara ve İstanbul'da yapılan açıklamalarda, hasta tutsaklar Mehmet Emin Özkan, Ali Osman Köse ve Naif İşçi’nin durumlarının ağır olduğu belirtildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 352’nci haftasında, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan ve Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ndeki 64 yaşındaki Ali Osman Köse’nin sağlık durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde gerçekleşen toplantıya İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nuray Çevirmen ve İHD Ankara Şube yöneticisi Sevil Turgut katıldı.
Özkan’ın uzun süredir ağır hasta tutsak listelerinde olduğunu vurgulayan Çevirmen, “Özkan, 17 Mayıs’tan bu yana 7 kez hastaneye kaldırıldı.  25 yıldır tutuklu bulunan ve bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçiren, 4 defa da anjiyo olan Özkan’ın; kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak hastalıkları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği, hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor” dedi.
Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu’nun 2015 yılında Özkan için hazırladığı raporda, vücut fonksiyonunun yüzde 87’sinin işlevsiz olduğu yönünde “Cezaevinde kalamaz” raporu verdiğini belirten Çevirmen, aynı hastanenin 2019 yılında Özkan’a bu kez “Cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini söyledi.
Kanser hastası Ali Osman Köse’nin durumu hakkında konuşan Çevirmen, Köse’nin 2020 yılında açlık grevine girdiği ve grevin 8’inci gününden sonrasını hatırlamadığını belirtti. Açlık grevi sebebiyle hafıza kaybı, yürüme zorluğu, konuşma bozukluğu, denge sorunu gibi gözle görülür sorunlar yaşadığını vurgulayan Çevirmen, “Bunların yanında nörolojik rahatsızlıklar da başlamıştır" dedi.
Kanserli kitlenin tespitinden sonra uzunca bir süre ameliyatının gerçekleştirilmediğinin de altını çizen Çevirmen, hasta tutsakların hemen tahliye edilmesini istedi.


İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F oturumu” eylemlerinin 480’incisini koronavirüs nedeniyle online olarak gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, 11 yıldır tedavi hakkı engellenen hasta tutuklunun Naif İşçi’nin durumuna dikkat çekildi.
Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin tutukluların yaşam haklarını tehdit eder boyutlara geldiğini ifade etti.
Bandırma T Tipi Cezaevi'nde 11 yıldır tutuklu bulunan 25 yaşındaki Naif İşçi’nin bacağındaki rahatsızlığın dışında mide hastalıkları ve anemi ile de mücadele ettiğini ifade eden Şahin, İşçi’nin aşırı kilo kaybı nedeni ile tek başına hayatını sürdürmekte zorlandığını aktardı.  
İşçi'nin, gözaltına alınmadan öncesinde geçirdiği bir trafik kazası sonrasında henüz yaraları dahi iyileşmeden tutuklanarak cezaevine götürüldüğünü belirten Şahin, tutuklandıktan sonra da hastaneye götürülmediğini, ameliyat dikişlerini dahi kendi imkanları ile çıkarmak zorunda kaldığını aktardı.
Şahin, çocuk, yaşlı ve ağır hasta tutsakların serbest bırakılmaları için yetkilileri göreve çağırdı.