HDP: Ayasofya insanlığın kültür mirasıdır

HDP, AKP-MHP iktidarının Ayasofya'yı rant aracına dönüştürmesine tepki göstererek, "HDP açısından Ayasofya, insanlığın kültür mirasının bir parçasıdır. Karar iptal edilmeli" dedi.

HDP Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, AKP-MHP iktidarının Ayasofya kararına dair yazılı açıklama yaptı.
"AKP-MHP bloku, çıkış yolu olarak bir kez daha tarihi, kültürel varlıklar üzerinde politik oyun yolunu seçmiştir" vurgusunda bulunan Karahalı, "Seçim dönemlerinde 'Ayasofya cami olsun' ajitasyonuyla mütedeyyin kesimleri etkilemeye çalışırken bir yandan da işsizlik ve yoksulluk gerçeğinin üstünü örtmeye çalışan iktidar, Danıştay'dan karar çıkartarak uluslararası hukuku ve insanlık kültürü teamüllerini zorlamayı denemiştir" dedi.

'DEVLET DIŞI KURUMLAŞMA YARATILMALI'

"Geçmişten geleceğe birer köprü olan bu eserler, maddi rant, oy ya da 'güvenlik' gibi gerekçelerle siyasal iktidarların oyun alanı yapılamaz" diyen Karahalı, "Bu ilke, insanlık kültürünün muazzam yapıtlarından biri olan ve baraj uğruna mahvedilen Hasankeyf için geçerli olduğu kadar Ayasofya için de geçerlidir" diye ekledi.
Açıklamada, "HDP açısından Ayasofya, insanlığın kültür mirasının bir parçasıdır. (...) Yapılması gereken, bu kararın derhal iptali ve Ayasofya için devlet-dışı, yeni bir kurumlaşmanın yaratılmasıdır" denildi.