MKG: Kürt kadın gazeteciler hakikati karanlıkta bırakmayacak

MKG, Kürt Kadın Gazeteciler Günü’nü selamlayarak, katledilen gazetecileri andı ve "Onların bıraktığı miras, özgür basının direniş ruhunu daha da güçlendirecektir" dedi. MGK, "Kürt kadın gazeteciler hakikati karanlıkta bırakmayacak" mesajını verdi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MGK), Kürt Kadın Gazeteciler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Özgür Gündem gazetesinin ilk kadın Genel Yayın Yönetmeni ve Türkiye ile Kürt basın tarihinin öncüsü olan Gurbetelli Ersöz’ün bıraktığı mirasa sahip çıkıldığı vurgulandı.

Gurbetelli Ersöz’ün, baskılara rağmen geri adım atmayan cesur bir devrimci, gazeteci ve kadın hakları savunucusu olduğunun belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

“7 Ekim 1997’de yaşamını yitiren Gurbetelli’nin anısına, Kürt kadın gazeteciler, basında kadın varlığını ve sesini güçlendirmek için mücadelelerini sürdürüyorlar. Bu mücadele, kadınların medyada ve toplumsal yaşamda hak ettikleri yeri almalarının önemini vurguluyor” denildi. Açıklamanın devamında, “Gurbetelli’nin attığı her adım ve yazdığı her kelime, özgür basının ve kadınların sesi olma yolundaki direnişin simgesi olmuştur. ‘Bu ateş sizi de yakar’ diyerek, gerçekleri haykıran Gurbetelli’nin bıraktığı miras, Kürt kadın gazetecilerin cesaretini ve inancını beslemeye devam ediyor. Günümüzde, baskılara, gözaltılara, tutuklamalara rağmen gerçeğin peşinde koşan kadın gazeteciler, medyanın eril diline karşı direnişlerini sürdürüyor. Sahada baskı ve tehditlerle karşı karşıya kalan Kürt kadın gazeteciler, özgür basının varlığını sürdürmek için büyük bir özveriyle çalışıyor. Gazeteci Rabia Önver’in Colemêrg’de yaptığı haberler nedeniyle baskılara maruz kalması, bu baskının somut bir örneğidir. Ancak Rabia ve onun gibi Kürt kadın gazeteciler, hakikat arayışını inatla sürdürmeye devam ediyorlar."

'HAKİKATİN KARANLIKTA KALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Açıklamada, Güney Kürdistan'ın Silêmanî kentinde 23 Ağustos’ta Türk devletine ait SİHA saldırısı ile katledilen gazeteciler Gulistan Tara ve Hero Bahaddîn ile 4 Ekim 2022’de katledilen Gazeteci Nagihan Akarsel de anıldı.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Gülistan ve Hero, tıpkı Gurbetelli ve Nagihan gibi, özgür basın mücadelesinin savunucuları olarak direnişteki yerlerini almışlardır. Onların bıraktığı miras, özgür basının direniş ruhunu daha da güçlendirecektir. Bugün, devrimci gazeteci Gurbetelli Ersöz, Nagihan Akarsel, Gülistan Tara ve Hero Bahadin şahsında yaşamını yitiren tüm özgür basın emekçilerini anarken, onların yolunda kararlılıkla yürümeye devam edeceğimizin sözünü veriyoruz. Kürt kadın gazeteciler olarak, ‘Jin, Jîyan, Azadî’ felsefesiyle hakikatin karanlıkta kalmayacağına inanıyor ve mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguluyoruz. MKG, kadın gazetecilerin özgür basın mücadelesinde daha etkin yer alması için çalışmalarını sürdürecek ve onların sesini her alanda duyurmaya devam edecektir. MKG'nin kuruluşu, Kürt kadın gazetecilerin hakikat arayışındaki cesur ve kararlı duruşunun bir sembolü olarak bu mirası geleceğe taşıyacaktır."