TJA’dan kadın katliamlarına tepki: Bir araya gelmek zorundayız

TJA’nın kadın katliamlarına dair gerçekleştirdiği basın açıklamasında DEM Parti Milletvekili Sümeyye Boz, “Geleceğimizi inşa etmek ve kendi güvenliğimizi sağlamak için bir araya gelmek zorundayız” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Şişli’de bulunan bir salonda örgütlenme gündemli kadın buluşması gerçekleştirdi. Basına kapalı yapılan buluşmanın ardından Türkiye’de artan kadın katliamlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi.  

“Em bi têkoşîna jinan li hember tundî û tecrîdê xwe bi rêxistin dikin” pankartının açıldığı açıklamada, kadınlar adına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Muş Milletvekili Sümeyye Boz basın açıklamasını yaptı. 

SANKİ 23 YILDIR İKTİDARDA DEĞİLLERMİŞ GİBİ AÇIKLAMA YAPIYORLAR

Türkiye’de kadınların güvenli alanlarının yok edildiği için kendilerini hiçbir mekanda güvende hissetmediğine dikkat çeken Sümeyye Boz, “Biz kadınlar hem yaşamlarımızı korumak, geleceğimizi inşa etmek ve kendi güvenliğimizi sağlamak için bir araya gelmek zorundayız. İstanbul’da vahşice katledilen 2 kadın gündeme geldi, herkes bunu konuştu. Her konuşma, cinayeti meşrulaştıran söylemlere çıktı. Mazeretlerin arkasına kimse sığınmasın. Erkek şiddeti devletin cezasızlığı ile ödüllendirilmeye çalışılıyor. Türkiye ve Kürdistan’ın her yerinde kadınlar direnişte. Bu katliamlardan sorumlular; çünkü İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiler, 6284’ü etkin uygulamadılar, direnen kadınları tutukladılar. Aile Bakanı, bu coğrafyada kadın ölümlerine izin vermeyeceğiz diyor. Sanki 23 yıldır iktidarda değillermiş gibi açıklama yapıyorlar. TJA aktivistleri olarak bu açıklamaları kabul etmiyoruz ve geleceğimize, hayatımıza sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

‘13 EKİM’DE AMED’E BEKLİYORUZ’

Sümeyye Boz, Türkiye ve Kürdistan’da kadınların içerisinde bulunduğu şiddet cenderesinin savaş aklından bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirterek, şu çağrıyı yaptı: “9 Ekim’de gerçekleşen komplo kadın özgürlüğüne yapılan komplodur. 9 Ekim komplosunu kınamak, Kürt Sorununa demokratik çözüm sağlamak ve Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için 13 Ekim’de İstasyon Meydanı’nda olacağız. Eşit, özgür bir barışı arzulayan herkesi 13 Ekim’de Amed’e bekliyoruz.” 

Açıklamada “Jin jiyan azadî” ve “Bijî tekoşîna jinan” sloganları atıldı.