HDP'den Çiftçiler Günü açıklaması: AKP açlığa mahkûm etti

HDP Tarım Komisyonu, AKP döneminde tarımsal üretim tasfiye edilerek, çiftçi ve toplumun açlığa mahkûm edildiğini belirtti.

HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.
Milyonlarca çiftçinin tarımın tasfiye edildiği, gıda güvenliğinin ortadan kaldırıldığı, çiftçinin borçlandırılarak perişan edildiği zor koşullarda olduğuna dikkat çeken Turan, "Covid-19 salgınının insan sağlığının ne kadar önemli olduğunu gösterdiği bir dönemde, gıda egemenliğinin olmadığı, üretimde tarım ilacı olarak kullanılan zehirlerin, hibrit tohumlarının insanda çeşitli hastalıklara neden olduğu aşikârdır. Dolayısıyla gıda krizi sadece bir tüketim sorunu olarak değil, aynı zamanda bir üretim sorunudur" dedi.

'AKP ŞİRKETLERE YARDIM ETTİ, ÇİFTÇİ İÇİN ADIM ATMADI'

Açıklamada, "Kuşkusuz, çiftçinin uluslararası sermayeye bağımlı olması, bankalara borçlu olması, maliyetinin altında ürünlerini satmak zorunda olması 18 yıldır tarımda neoliberalizmi egemen kılan AKP’nin uyguladığı neoliberal politikalarının sonucudur" denildi.

HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, "AKP, Covid-19 salgını dolayısıyla şirketler ve sermaye için yardım paketleri açıklarken, bugün Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da, çay üreten çiftçilerin Covid-19 salgınının yıkıcı etkilerinden kaçınmaları için sağlıklı üretim koşullarının oluşturulması konusunda hiçbir adım atmamaktadır" diye kaydetti.