HDP'den İbrahim Gökçek'e ziyaret

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’i ziyaret eden HDP milletvekilleri, toplumu direnişi sahiplenmeye çağırdı.

HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu ve Murat Çepni ile HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut’tan oluşan heyet, Küçük Armutlu Direniş Evinde ölüm orucunu sürdüren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’i ziyaret etti. Grup Yorum üyeleri, İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları tarafından karşılanan heyet, yaklaşık 20 dakika süren görüşme sonrası direniş evinin önünde açıklama yaptı.

‘İBRAHİM'İ YAŞATALIM'

Polisin zıhlı araçlarla taciz ettiği açıklamayı heyet adına HDP Milletvekili Serpil Kemalbay yaptı. İbrahim Gökçek’in ölüm orucunun 322. gününde olduğunu hatırlatan Kemalbay, gelinen aşamada günlerin değil, saatlerin önemli olduğuna işaret etti. Bir acının daha bu topluma yaşatılmasını istemedikleri vurgulayan Kemalbay, “Helin Bölek’i, Mustafa Koçak’ı yaşatamadık; İbrahim Gökçek ‘i yaşatmak istiyoruz” dedi.
İbrahim Gökçek ‘i taleplerinin basit ve karşılanabilir talepler olduğunun altını çizen Kemalbay, bu taleplerin demokratik ilkeleri benimsemiş, hukukun işlediği bir ülkede talep bile olmayacağına işaret etti. Talepleri hatırlatan Kemalbay, şöyle konuştu: “İbrahim Gökçek iki taleple ölüm orucunda. Konser yasaklarının kaldırılması, yalancı bir tanık ifadeleriyle cezaevinde tutulan Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılması. Bu iki talep, hukukun işlediği bir ülke için sıradan, günlük, herkesin hakkı olan taleplerdir. Ama ülkemizde ne yazık ki hukuk yok, adalet yok, kurumlar işlemiyor. 322 gündür süren bir açlık grevinin ve ölüm orucunun muhatabı yok. Aileleri, avukatları hükümetten bu sorunun nasıl çözüleceğine dair bir çözüm, bir öneri, bir çare bekliyor, fakat bunun karşısında herhangi bir muhatap bulamıyor. İbrahim Gökçek’in talepleri ortada. Peki hükümetin önerisi ne? Hükümet bu konuda ne diyor? Adalet için yapılan bu yaşamsal direniş hakkında Adalet Bakanı ve iktidar ne diyor? Adalet Bakanı ölü taklidi yapmasın, talep belli; talep adalet talebi. Adalet olmadığı için İbrahim Gökçek bedenini açlığa yatırdı. Biz bu ölüm orucunun ölüm ile bitmesini istemiyoruz; İbrahim Gökçek ‘i yaşatabiliriz, bunun için en küçük bir çaba bile sonuç verir yeter ki bir adım atılsın, yeter ki bu sorun görülsün, yeter ki bu ölümlere göz yumulmasın. Yaşam hakkı en dokunulmaz haktır buradan hakaret edilsin.”

'AYNI ZAMANDA TOPLUMUN DİRENİŞİ'

Bu direnişin aynı zamanda bütün toplumun da direnişi olduğunu belirten Kemalbay, bugün Türkiye’de herkesin adaleti, hukuku, demokrasiyi aradığını kaydederek, “İbrahim adalet arayan herkesin dili, sözü olmuştur. Bunu da mutlaka görmek gerekiyor” dedi. Bütün dünyanın pandemi ile mücadele ettiği bir dönemden geçildiğini de hatırlatan Kemalbay, bu salgın döneminde ölüm orucunun çok daha büyük bir risk oluşturduğunun altını çizerek, “Günlerimizi, haftalarımız yok, artık saatler var önümüzde. Bu saatleri iyi değerlendirelim, hızlı karar verelim, İbrahim’i yaşatalım. Tüm demokrasi güçlerini , kendine insanım ve demokrasi yanlısıyım diyen herkesi İbrahim Gökçek’in mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

AVUKAT ÜNSAL: ÖLÜM SONIRINDA

Ardından söz alan Gökçek’in avukatı Didem Baydar Ünsal, Gökçek’in ölüm sınırında olduğuna dikkat çekti. “Gerçek burada yatıyor. Sanatı özgürce icra etmek isteyen bir sanatçı daha ülkemizde ölüyor” diyen Ünsal, “Biz avukatlar, milletvekilleri ve sanatçılar onun ölümüne göz yumulmasını istemiyoruz. Bu nedenle elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Bulunduğumuz her mecrada Cumhurbaşkanı ve yetkili bakanlıklara onların ölümlerine göz yummasını hatırlatıp, yaşama hakkı kutsal diyeceğiz” dedi.
Grup Yorum üyelerinin yanında olanlara “ölümü kutsuyorlar” diyenlere de tepki gösteren Ünsal, “Biz ölümü değil, yaşamı kutsuyoruz. Helik Bölek de yaşamak istiyordu ve bugün Gökçek de yaşamak istiyor. Biz de Gökçek’i yaşatmak için burada toplandık ve toplanmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ÖNÜMÜZDE SAATLER VAR!'

Gökçek’in sağlık durumunun iyi olmadığına işaret eden Ünsal, “Artık haftalar ve günler yok önümüzde, saatler var. Acil bir şekilde bu sorununu çözülmesi gerekiyor” vurgusunda bulundu.