HDP ve bileşenleri: Faşizmi yeneceğiz

HDP milletvekilleri Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini protesto eden HDP ve bileşenleri, iktidara “Bizi darbe ve şiddetinizle korkutamazsınız. Faşizmi yeneceğiz” mesajını verdi.

Kayyum gaspından sonra AKP-MHP iktidarının kararıyla, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerinin düşürülmesi büyük tepkiye neden oldu. Karar sonrası Kadıköy’de protesto düzenleyen HDP ve bileşenleri, bu siyasi darbeyi tanımayacaklarını vurguladı.

Devrimci Parti İl binası önünden Süreyya Operası’na yürümek isteyen kitlenin önü polis tarafından kesildi. Bu keyfi engeli “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Polis defol bu sokaklar bizim”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarla protesto eden halkın etrafı polis tarafından ablukaya alındı. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından Süreyya Operası önünde gelen halk, “Halkın iradesine darbe yapılamaz” yazılı pankartını açtı.

‘BİZİ KORKUTAMAZSINIZ’

Eylemde Devrimci Parti adına söz alan Burcugül Çubuk, AKP-MHP faşizminin darbesinin yok hükmünde olduğunu vurguladı. “Bu faşizm karşısında meşru güç olan devrimcilerin sokaklara çıkmasını engelleyerek, irademizi, sözümüzü belirleyebileceklerini zannedenler unutmasınlar ki, biz 1990’lı yılları gördük, biz beyaz Toroslardan korkmadık, daha da güçlenerek geldik” diyen Çubuk, şunları söyledi: “Bizi darbe ve şiddetinizle korkutamazsınız. Bizim elimizde bir tek yaşamak kalmış onunla mı bizi korkutacaksınız? Zaten yaşamımızı elimizden her gün alıyorsunuz. Biz onursuz yaşamaktan, özgür olmamaktan korkuyoruz. Bu korkuyu aşmanın tek yolu mücadeledir ve bizi faşizme karşı mücadeleden alıkoyamazsınız. Faşizmi yeneceğiz.”

‘ANCAK BİRLEŞEREK MÜCADELEYİ KAZANABİLİRİZ’

ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci ise seçilmişlerin iradesine sahip çıkmak için bugün burada toplandıklarını vurguladı. Salgın koşullarında insanlar yaşam mücadelesi verirken, AKP-MHP’nin toplumsal muhalefeti susturma derdinde olduğuna işaret eden Bahçeci, “Polis şiddetiyle Georges Floyd’un katledilmesini kınayanlar, bugün iki yüzlülükle meclisteki vekillerimizin vekilliklerini düşürüyorlar. Bizim mücadelemiz sadece meclisle sınırlı değil; bizler hayatımızı her alanında mücadele ediyoruz. Sokaktayız, işyerinizdeyiz her yerdeyiz” dedi. Ancak birleşerek mücadeleyi kazanabileceklerini belirten Bahçeci, bu siyasi darbeye karşı herkesi birlikte mücadeleye çağırdı.

Eylem, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta” sloganıyla sona erdi.