Hişyar Özsoy: CPT’ye eleştirilerimizi ilettik

HDP heyeti olarak, CPT yetkilisi ile Strasbourg’da görüşen isimlerden Hişyar Özsoy, yetkiliye son Türkiye ziyaretinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmemeleri nedeniyle eleştirilerini ilettiklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Strasbourg’daki genel kurul toplantısına katıldı. İki milletvekili daha sonra ise Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önlenme Komitesi (CPT) yetkilileriyle görüştü. 

Görüşmede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit ile tecridin ve hak ihlallerinin son bulması talebiyle cezaevlerinde devam eden süresiz dönüşümlü açlık grevi masaya yatırıldı. 

Görüşmenin içeriğine ilişkin ANF’ye bilgi veren Hişyar Özsoy, üç ayda bir AKPM toplantılarına geldikleri zaman muhakkak CPT ile de görüşme aldıklarını bilgisi verdi. En son Ocak ayındaki toplantıya geldiklerinde CPT heyetinin incelemeler için Türkiye’de olduğunu, bu yüzden telefon üzeri bir görüşme yapabildiklerini aktaran Özsoy, “Bu defa yüz yüze görüşme imkanımız oldu. Türkiye’deki cezaevlerinin kötüleşen durumunu paylaştık. Hasta tutsaklar meselesi var, çok ciddi. Her gün cenazeler çıkıyor. Onun dışında cezaevlerinde işkence uygulamaları yaygınlaşmış durumda. Bir de devam eden açlık grevleri var. Neredeyse 150 gün oldu. Bu açlık grevlerinin son durumu, İmralı tecridi, bunun kabul edilmezliği üzerinden görüşlerimizi paylaştık” dedi. 

‘ELEŞTİRİLERİMİZ OLDU’

Görüştükleri yetkilinin Türkiye’yi yakından takip eden ve bilen bir kişi olduğunu dile getiren Özsoy, “Kendileri de farkında, bazı eleştirilerimiz oldu. Son geldiklerinde hem İmralı’ya gitmemişlerdi, hem de Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmemişlerdi. Görüşmeden önce Abdullah Öcalan’ın avukatlarından gelen bazı sorular bize iletildi. Biz de yetkiliye ilettik. Şu an dönüşümlü devam eden açlık grevlerinin biçim değiştirme ihtimalinin olduğunu, dolayısıyla ölümler olmadan bir çözüm bulunması gerektiği konusunda ısrarlı taleplerimizi ilettik” dedi. 

CPT’nin çalışma prensibi gereği görüşmelerinin içeriğini kimseyle paylaşmadığı bilgisi veren Özsoy, şöyle devam etti: “Sadece konunun ne olduğunu, sorunların ne olduğunu gayet iyi biliyor ve takip ediyorlar. Ve bizim İmralı’daki tecrit dahil yaşadığımız kaygıları en üst düzeyde Türkiye’deki yetkililerle paylaştıklarını söylediler. Fakat bunun ötesinden çok fazla konuşmanın içeriğini paylaşmamayı tercih ediyor. 

Biz hem genel olarak cezaevlerindeki hak ihlallerini hem de spesifik olarak tecrit konusundaki bu ısrarlı politikayı tüm görüşmelerimizde komiteler, genel sekreterlere aktarıyoruz. Tecrit biz HDP’nin en temel gündemlerinden biri. Değişmiyor çünkü sorun çözülmüyor. Bundan sonra da yaptığımız tüm görüşmelerde temel gündemlerden biri olarak duracak.”