Hukukçular mülteciler için yapılması gerekenleri açıkladı

Hukuk örgütleri, mültecilerin bulunduğu tampon bölgenin açılmasını istedi.

Yunanistan sınırındaki mültecilerin durumunu yerinde incelemek ve hak ihlallerini yerinde gözlemlemek üzere dün Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’na gitmek isteyen, aralarında İstanbul, Antalya, Tekirdağ ve Kırklareli baro başkanlarının da bulunduğu avukatlar, engellemeyle karşılaşmış ve mültecilerin bulunduğu tampon bölgeye geçişleri engellenmişti.
Karşılaşılan bu engellemeye dair Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı tarafından ortak yazılı açıklama yapıldı.
Engellemeye tepki gösterilen açıklamada, "Türkiye’ye zorla geri gönderen Avrupa Birliği ve ölümlere varan geri itme politikası ile Yunanistan, bu utanç tablosundan Türkiye ile birlikte sorumludur” denildi.  

NELER YAPILMALI?

"Mülteciler kaderlerine terk edildi" vurgusunda bulunulan açıklamada, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

“* Türkiye, Yunanistan ve Avrupa Birliği; mültecilerin başta yaşama hakları olmak üzere temel insan hakları ve özgürlüklerine saygı göstermelidir. Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşmiş Milletler ve Türkiye sorumluluk almalı ve oluşmuş ihlallerin sorumluları araştırılarak cezalandırılmalı, yeni ihlallerin önüne geçilmesi için politika üretmelidir.

* Türkiye, Cenevre Sözleşmesi’ne koyduğu Coğrafi çekinceyi kaldırmalı ve mültecilik statüsü vererek güvence sağlamalıdır.

* AB ve Türkiye arasında imzalanmış olan geri kabul anlaşması ortadan kaldırılarak sınırı geçen mültecilerin başvuruları alınmalıdır.

* İnsan unsuru ve yaşama hakkı hiç bir politikaya alet edilmemeli ve insan onuruna yakışan bir düzen inşası için devletler üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirerek temel hak ve özgürlükleri güvence altına almalı ve pratiğe yansıtmalıdır.”