Irak’tan ABD Bağdat Büyükelçisine tepki

ABD’nin İran’a yönelik başlattığı yaptırımlar yarın ikinci aşamaya geçecek. Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Bağdat Büyükelçisinin konuya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

ABD’nin İran’a yönelik başlattığı yaptırımlar yarından geçerli olmak üzere ikinci aşmaya geçecek. İkinci aşama yaptırımlar, İran’dan petrol alan ülkelerin almamasını da kapsıyor.

'İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE'

ABD Bağdat Büyükelçisi Douglas Sliman, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Irak Dışişleri Bakanlığı, büyükelçinin açıklamalarına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Mahcup adına yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Bağdat Büyükelçisinin, İran’a yaptırımlarla ilgili bazı açıklamalarının Irak’ın iç işlerini ilgilendirdiğine dikkat çekildi.

Mahcub, Bağdat'taki Washington Büyükelçiliğinin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının yeniden yürürlüğe konulmasıyla ilgili açıklamalarını takip ettiklerini de kaydetti.

Söz konusu açıklamanın bazı kısımlarının, Irak'ın iç güvenliğiyle ilgili olduğu ve bu bağlamda uluslararası hukukun köklü bir ilkesi olarak ülkelerin egemenliğine saygıyı ihlal ettiği ve diplomatik teamüllere aykırı olduğu belirtildi.

"İç güvenlik reformu ve emniyet güçlerinin statüsü meseleleri başta olmak üzere Irak, ülkenin içişlerine müdahaleyi reddetmektedir" ifadesine yer verilen açıklamada, ABD Büyükelçiliği’nin bu mesajları silmesi ve tekrarından kaçınması istendi.

BAĞDAT BÜYÜKELÇİLİĞİ NE DEMİŞTİ?

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, Facebook hesabından, ABD'nin Pazartesi günü yürürlüğe girecek olan yeni yaptırımlarına ilişkin ABD'nin İran'a yönelik "12 talebini" hatırlatan açıklamalar yayımlamıştı.

ABD'nin, bir süre sonra devreye girecek İran yaptırımları kapsamında Tahran yönetiminden istediği 12 şartın 6’ncı maddesinde, Haşdi Şabi'ye işaret edilerek, "İran rejimi Irak hükûmetinin egemenliğine saygı göstermeli, Şii milislerin silah bırakması, terhisi ve yeniden entegre olmasına izin vermelidir" ifadesine yer verilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran yaptırımları kapsamında Tahran yönetimine 12 şart sunmuş, bu şartlar yerine getirilmediği sürece yaptırımların belirlenen zamanda devreye gireceğini belirtmişti.