Kanserli 2 tutsağın durumu ağır: Tahliye edilmiyorlar

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için yapılan açıklamalarda, kanser hastası Şemsettin Özer ve Eyvaz Akıncı’nın durumunun ağır olduğu vurgulandı.

nkara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde ağırlaşan hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemin 333’üncü haftasında video mesaj yayımladı. İnisiyatif adına açıklamayı yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen,  27 yıldır cezaevinde kalan, gırtlak kanseri ağır hasta tutsak Şemsettin Özer’in (52) sağlık durumunu aktardı.

 
Özer’e ilişkin bilgileri yakınlarından aldıklarını kaydeden Çevirmen, Özer’in tutuklandığı 1995 yılından bu yana Batman, Siirt, Muş ve en son olarak Samsun Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kaldığını ve kaldığı sürelerde günlerce işkenceye maruz kaldığını ifade etti. Ülser, tansiyon, damarda şişkinlik, migren, sinüzit hastalıkları bulunan Özer’in, ayrıca ileri derece gırtlak kanseri olduğu bilgisini veren Çevirmen, ailesinin 30 Mart 2021’de İHD’ye yaptıkları başvuru sonucu gerekli girişimlerde bulunularak infazının iyileşinceye kadar ertelenmesi talebi ile başvurularının yapıldığını ifade etti.

 Abisinin yaşamını tek başına idame edemediğini, kanserin 3’ncü evreye iki aydır geçtiğini dile getiren Ali Rıza Özer ise “Karantina koğuşunda olduğu bahanesiyle avukat görüşüne izin verilmedi. Abimle telefonla son görüşmemizde hastane revirinin kendisi ile ilgilenmediğini, durumunun kötü olduğunu ve tek başına koğuşta kalamadığını söyledi. Durumu gittikçe ağırlaşıyor. Kamuoyuna da tüm hasta tutsakların özgürlüğü için duyarlılık çağrısında bulunuyorum” diye konuştu.

 
İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri “F Oturumu”nun 471. haftasında, sanal medyadan açıklama yaptı. Açıklamada, İstanbul Metris T Tipi Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Eyvaz Akıncı’nın durumuna dikkat çekildi.
İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut, 76 yaşındaki Eyvaz Akıncı’nın ileri derecede kalp, hipertansiyon, astım bronşit, KOAH ve mide hastası olduğunu söyledi. Ayrıca Akıncı’nın bel fıtığı ameliyatı geçirdiğini ve ameliyatla bağırsaklarının bir kısmının alındığını aktaran Barut, üçüncü evre akciğer kanseri teşhisi de konulduğunu ifade etti.
Doktorların 4 ay önce Akıncı’ya bir buçuk yıl ömür biçtiğinin belirten Barut, “Akıncı’nın hapishanede tutulduğu her gün, yaşamına ağır bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.
Akıncı için yapılan infaz ertelemesi talebine ise henüz cevap verilmediğini belirten Barut, derhal serbest bırakılmasını istedi.