Karaca: İbrahim merhamet değil, gasp edilen haklarını istiyor

Grup Yorum’a birçok şarkı sözü yazan şair İbrahim Karaca, ölüm orucuna 323’üncü gününde son verip hastaneye kaldırılan İbrahim Gökçek’in merhamet değil, devlet tarafından gasp edilen haklarını istediğini vurguladı.

Yıllardır Grup Yorum’a şarkı sözü yazan şair İbrahim Karaca, ANF’ye konuştu.

Grup Yorum ile 1987 yılında tanıştığını belirten Karaca, Yorum’a ilk kez 1991 yılında şarkı yazdığını söyledi.

Çokça beğenilen “Uğurlama” şarkısının söz yazarı olan Karaca, İbrahim Gökçek ile alakalı yaşadığı tedirginliği, “Her telefon çaldığında acaba kötü bir haber mi alacağım korkusuyla telefona bakıyorum” diye tarif etti

'BİR YURTTAŞIN HAYKIRIŞIDIR İBRAHİM’İNKİ'

İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’in açlık grevini ölüm orucuna çevirdiği dönemde, taleplerinin karşılanması için aralarında sanatçı ve aydınların olduğu bir heyet oluşturduklarını anlatan Karaca, iktidar yetkilileriyle defalarca görüşmek istediklerini ancak muhatap bulamadıklarını belirtti.

“Bu iktidar, tarihin gördüğü en zalim iktidar benim demek istiyor galiba” diyen Karaca, İbrahim Gökçek’in devlet tarafından gasp edilen haklarını geri istediğini vurguladı.

Karaca, “İbrahim’in talebi, devleti, AKP’yi, iktidarı, muktediri insafa davet değildir, onlardan insanlık beklemiyor; İbrahim kendisinden, Grup Yorum’dan gasp edilen yurttaşlık haklarını istiyor. Bir dilenci yakarışı değil onunki. Kimseden merhamet istemiyor. Gasp edilen haklarını isteyen bir yurttaşın, bir sanatçının haykırışıdır İbrahim’inki” dedi.

Bugün Türkiye’de sadece sanatçıların değil avukatların da savunma hakları için direnişte olduğunu hatırlatan Karaca, sanatçıların ve avukatların uğruna direndiği hakların uzun süre mücadele ederek kazanılmış haklar olduğunu ifade etti.

Grup Yorum konserlerinde söylenen türkülerin bizzat Kültür Bakanlığı tarafından verilen bandrollerle çıkan CD’lerdeki türküler olduğuna işaret eden Karaca, “Yıllarca verilen mücadeleyle kazanılmış hakları geriye alıyor iktidar. Bir müzik grubuna konser bile yaptırmıyor” diye tepki gösterdi.

‘BİR KUŞUN KANAT SESİNDEN BİLE KORKUYORLAR’

İktidarın ısrarla talepleri görmezden gelmesinin arkasında kaybetme korkusu olduğunu söyleyen Karaca, bir adım geri atarsa bugüne kadar bütün gasp ettikleriyle birlikte iktidarını kaybedeceğini düşündüğü belirtti.

İktidarın açıkça bu talepleri kabul ederse itibar kaybına uğrayacağını zannettiğini sözlerine ekleyen Karaca, şöyle konuştu: “Oysa yurttaşlarına bu hakları sağlamak onu itibarlı yapacaktır. İktidar Grup Yorum’a yönelik konser yasaklarını kaldırırsa sanki kendisinden ödün vermiş olacağını düşünüyor. Oysa kriminalize edilmek istenilen Grup Yorum CD’lerinin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın verdiği bandroller var. Bu CD’lerden vergi alınıyor. Yani bu kadar düşünme yetisini kaybetmiş durumda bu iktidar. Yönetme yeteneğini zaten yitirmişti ama düşünme yeteneğini de yitirdi. İktidar, polis copu, polis gazı ve kendine bağlamış olduğu hukuk sistemiyle kendini ayakta tutuyor. Oysa bir iktidar yurttaşına iyi sağlık, iyi eğitim, iyi ulaşım, iyi beslenme gibi iyi koşulları sağlayarak, iktidarını benimseterek iktidarda kalır. Ama bunu yapamadıkları için, yurttaşlarına verebilecekleri her hakta ödün verdiklerini düşünüyorlar. Çünkü sadece polis TOMA’sıyla, copuyla, mahkemeyle, cezayla ayakta duruyorlar. Bunların yönetme şekli bu; bir kuşun kanat sesinden bile korkuyorlar. Her şeye ve herkese kuşku ile bakıyorlar.”

Milyonlarca insanın Grup Yorum’un yanında olduğunu belirten Karaca, bunların arasında ölüm orucu yöntemine karşı çıkanlar da olduğunu, ancak herkesin Grup Yorum’un haklı taleplerinin yanında durduğunu ifade etti.

Grup Yorum’un taleplerinin, talep ötesinde bir hak olduğunun altını çizen Karaca, “İktidar da bu hakları bastırarak ve gasp ederek aslında Nazi’lerden farksız durumda olduğunu gösteriyor. İnsanlar böyle düşünüyor. Sanatçılar, aydınlar, ses çıkartmayanlar konuştuğu zaman çok öfkeli şeyler söylüyorlar. Ama aforoz edilme korkusuyla bu düşüncelerini röportajlarda veya televizyonlarda dile getiremiyorlar. Yoksa hepsi duygusal olarak Grup Yorum’un yanında ve hiçbiri gidişattan memnun değil” dedi.

‘GRUP YORUM BUGÜNE BİR PROTESTODUR!’

Grup Yorum’un açlığa, baskıya ,sömürüye, alın terinin gasp edilmesine, adaletsizliğe karşı müzikal bir karşı çıkışın adı olduğunu vurgulayan Karaca, Grup Yorum’un hayata müzikal bir itirazın adı olduğunu kaydetti.

Grup Yorum’un daha güzel bir dünyayı, sosyalist bir dünyayı düşleyen insanlardan oluşan bir grup olduğunu dile getiren Karaca, sözlerini şöyle tamamladı: “Grup Yorum sosyalizmin müzikal sesidir. Devrimden yanadır ve devrimci şarkılar söylemektedir. Devrimci şarkılar yaptığı için devrimci müzik grubudur. Zaten devletin hoşuna gitmeyen de budur. Devletin hoşuna giden şarkılar yapsaydı bugün ne konserleri yasaklanırdı, ne tutuklanırdı, ne de “terör” listelerine konurdu. Grup Yorum’un derdi devletin hoşuna giden şarkılar yapmak değil, ezilen, aç kalan, yoksul bırakılan emekçilerin, işçilerin, ezilmişlerin, öte tarafa itilmişlerin sesi olmaktır. Bugüne bir protestodur Grup Yorum’un yaptığı şarkılar. Grup Yorum’u susturmak da bütün söyleyecek sözü olan ezilenleri, yoksulları, sömürüleni susturmaktır. Bu sesi yaşatmak herkesin görevidir.”