Karadeniz esnafı HDP'ye dert yandı: Geçinemiyoruz

HDP, “İş ve Aş Buluşmaları” kapsamında Hopa'da esnafları ziyaret etti. Esnaf, ekonomik çöküşe dikkat ederek, geçinemediğini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Artvin'in Hopa ilçesindeki "İş ve Aş Buluşmaları" programı devam ediyor. Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve parti yöneticilerinden oluşan heyetin programı 2 gün sürecek. Heyet, sabah saatlerinde ilk olarak Hopa Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun kendilerini ekonomik olarak zor duruma soktuğunu belirtti.


Lojistik şirketi sahibi olduğunu belirten Şükrü Akça ise yurt dışından gelen firmalar ile rekabet sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Yabancı araçların köprü, otoban parası, tonaj sınırından ötürü kantar cezası ödemediklerini kaydeden Akça, “Biz ödemezsek ceza 10 katına kadar çıkıyor, aracımıza el konuluyor. Bu koşullarda yabancı araçlarla rekabet edemiyoruz” dedi.

'ESNAF DESTEK ALAMADI'

Heyet daha sonra Hopa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret etti. Heyeti karşılayan odanın Başkan Yardımcısı Yavuz Şiviloğlu, esnafın durumunun iyi olmadığını ifade etti. Şiviloğlu, “Kayıtlı 500 esnaf var. Bunların 400’u hiçbir destek almadı. ‘1000 lira destek veriyoruz, 500 -750 TL kira desteği veriyoruz’ diyorlar. Bunlar komik rakamlar. Yastık altındaki altınları bırakın, yastık kalmadı. Herkes gününü kurtarmaya çalışıyor. Herkes pandeminin ana sorumlusu esnafmış gibi davranıyor. Esnaf dükkanını açmadığı ay, devlete 3 bin TL borcu var. Bir de üstüne esnafa cezalar kesiliyor” şeklinde konuştu.

EĞİTİMCİLER VE EMEKLİLER DE ŞİKAYETÇİ

Heyetin bir sonraki adresi Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hopa Temsilciliği oldu. Heyet, eğitim emekçilerinin yaşadıkları sorunları Meclis'e taşıyacaklarını belirtti.
HDP'li heyet, Eğitim Sen ziyaretinin ardından Hopa İskelesi'ne geçerek ekolojik talana ilişkin açıklama yaptı. HDP'nin Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Artvin’in maden şirketleri tarafından talan edildiğini söyledi.
Açıklamadan sonra Tüm Emekliler Sendikası Hopa Temsilcilği üyeleriyle bir araya gelen heyet, emeklilerin sorunlarını dinledi. Maddi durumlarının kötü olduğunu belirten emekliler, ay sonunu getirmekte zorlandıklarını ifade etti.
Hopa'daki ziyaretleri sona eren HDP heyeti Kemalpaşa ilçesine geçerek, belediyeyi ziyaret etti. Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Sarp Sınır Kapısı'nın kapanmasından dolayı esnafların durumunun kötüye gittiğine dikkati çekerek, kapının açılmasını istedi.