Kaya: Pişmanlık ve itirafçılık kanunu asla kabul etmeyeceğiz

PKK ve PAJK'lı tutsaklar adına açıklama yapan İsyan Kaya, “infaz yakma” tehdidiyle pişmanlık ve itirafçılık dayatıldığını belirterek, çıkarılan yeni kanuna direneceklerini açıkladı. Kaya, kamuoyunu da insanlık onuruna sahip çıkmaya çağırdı.

PKK ve PAJK’lı tutsaklar adına İsyan Kaya, cezaevlerinde uygulamaya sokulan yeni kanunla dayatılan pişmanlık ve itirafçılığa dikkat çekti.

Kaya, ''En son kanundışı ve akıl dışı bir uygulamayı devreye soktular. Açık ki topyekün bir tutum ve direnişle bunun önü alınabilir ve bu saldırı kırılabilir” dedi.

MAHKEMELERİ DE AŞAN HUKUK DIŞI BİR KURUL OLUŞTURULDU

Kaya, şunları ekledi: “Bizler halk ve hareket olarak bu konuda yeterince tecrübe sahibiyiz. Zaten 30 yıldır TMK'den dolayı siyasilere yönelik bir eşitsizlik ve adaletsizlik durumu var. Bu eşitsizlik uluslararası ve Türkiye Anayasa'sına bile aykırı olarak 30 yıldır kanun ve yargılama olarak sürdürülüyor. Fakat en son çıkardıkları ve uygulamaya koydukları kanun TMK'dan bile daha ağır. Bununla TMK da dahil, yasa ve ana yasalarını bile hiçe saymışlar'', dedi.

Bu kanuna göre doktor, öğretmen, teknisyen, müdür ve gardiyanlardan oluşan bir kurulun oluşturulduğunu belirten Kaya, bu kurulun hukukla hiçbir alakası olmadığını, yargılama yetkisi ve hukuk alanından hiçbir uzmanlığı olmayan kişilerden oluştuğunu kaydetti.

Kurulun mahkemeleri de aşan bir rol ve misyonla hareket ettiğine işaret eden Kaya, infaz süreleri biten tutsakların bırakılıp bırakılmayacağına bu kurulun karar verdiğini belirtti.

YENİ KANUNLA İTİRAFÇILIK VE PİŞMANLIK DAYATILIYOR

Kaya, yeni hazırlanan kanuna ilişkin şunları belirtti:

''Düşünce ve inançlarımızdan dolayı pişman olmadığımız, itirafçı olmadığımız için bizler, on, yirmi, otuz yıldır zindanlardayız. Cezaevlerinden çıkarılmama tehditleriyle pişmanlığı ve itirafçılığı bize onaylatmaya çalışıyorlar. Bu durum, farklı gerekçelerle ve her zindanda farklı uygulamalarla dayatılıyor. Fakat sonuç olarak, 'PKK hakkında ne düşünüyorsun? Abdullah Öcalan hakkında ne düşünüyorsun? Dışarı çıktığında ne yapacaksın?’ soruları soruluyor ve bu biçimde pişmanlık ve itirafçılık dayatılıyor. Bazı zindanlarda bazı arkadaşlarımız az kitap okuduğu gerekçesiyle bazılarında da çok kitap okudukları gerekçesiyle bırakılmamış. Bazı alanlarda bazı arkadaşlarımız kurslara katıldığı gerekçesiyle bazılarında ise katılmadıkları gerekçesiyle bırakılmamışlar. 29 yıldır örgütten kopmuş, yalnız yaşayan biri, PKK'ye yönelik duygu taşıdığı gerekçesiyle bırakılmamış.''

KARANLIK VE KAPALI ODALARDA SORUŞTURMA

Kaya, bazı cezaevlerinde bu tür uygulamalar için karanlık ve kapalı özel odaların kurulduğunu anlatırken, bu odaların soruşturma odaları gibi kullanıldığını, tutsakların bu odalara alınıp soruşturulduğunu ve odanın karanlık olmasından dolayı soruşturmayı yapan kişilerin yüzlerinin görülmediğine dikkat çekti.

Bazı soruşturmalara savcıların da katılığını söyleyen Kaya, şöyle devam etti: ''Görünen o ki bu uygulamalar keyfi, kanun dışı ve insanlık dışı uygulamalardır. Bilinç, irade sahibi olanlar bu uygulamaları kabul edemez. Bu durum hiçbir biçimde kabul edilemez. Bizler hiçbir biçimde bu faşistçe ve hukuk dışı uygulamalar altında sorulan sorulara cevap vermeyiz ve hiçbir biçimde bunu meşru görmüyoruz. Tüm toplumsal ilişkilerimiz, telefon görüşmelerimiz, görüşmelerimiz, mektuplarımız her zamankinden daha fazla kontrol ediliyor. Kaygılarımızı, istemlerimizi, geleceğe yönelik umutlarımızı öğrenerek, zindanda tutma tehditleriyle pişmanlığı ve itirafçılığı bize dayatmaya çalışıyorlar. Bize dayatılan bu onursuzluğu asla kabul etmeyeceğiz.''

Kaya onurlu hiçbir tutsağın diz çöktürmeye yönelik bu sorulara cevap vermeyeceğini vurgulayarak, onların birkaç yıl daha fazla zindanda tutulabileceğini fakat, birkaç yıl ya da yüzyıl cezaevinde kalmanın onurları ve özgür kimliklerini koruma açısından bir önem taşımadığı belirti.

‘KABUL ETMEYECEĞİZ, BOŞA ÇIKARACAĞIZ’

Mazlum, Hayri, Kemallerin yaktığı meşalelerin yollarını aydınlattığını söyleyen Kaya, onların 12 Eylül faşizmi altında, Amed Zindanında hiçbir biçimde parti, önderlik ve özgür halk mücadelesinden geri adım atmadığını vurguladı.

Kaya şöyle noktaladı: ''Bizler de o kahramanların izindeyiz ve onların talebeleriyiz. Hiçbir zaman faşizmin gölgesinin yaratılan değerlerin üzerine düşmesine izin vermeyeceğiz. Direnişimizle onurumuz ve kazanımlarımızı bir üst dereceye taşıyacağız. Biz PKK ve PAJK'lı tutsaklar, ilk adım olarak bizler kanun dışı olan bu uygulamaları, soruları, pişmanlık dayatmalarını kabul etmeyeceğiz. Bu konuya ilişkin tüm onurlu kesimlere çağrımız adalete, insanlık onuruna sahip çıkmaları. Tutumuzu ileriye taşıma kararlılığındayız ve faşizmin saldırıları saldırılarını boşa çıkaracağız.”