KCDK-E Kürt Dil Bayramı’nı kutladı

15 Mayıs Kürt Dil Bayramına ilişkin açıklama yapan KCDK-E, “Her Kürdistanlı ısrarla kendi anadili Kürtçenin lehçelerinden biri ile konuşmalı, yazmalı, başkalarının da konuşmasını sağlamalıdır” dedi.

Kürt Dil Bayramına ilişkin yazılı bir açıklama yapan KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, şunları belirtti: “Dil bir ulusu, bir halkı var eden en temel özelliktir. Ulusun ve halkın doğuştan sahip olduğu en temel insan hakkı olan dil insanı siyasal ve sosyal varlık olarak faaliyetlerini yürütmesinde ve geliştirmesinde de en temel araçtır. Bu temelde de dil, ulusun hem kendi varlığını sürdürmesinde hem sanat, kültür ve edebiyatının yapım yaratım faaliyetlerini yürütmesinde ana unsurdur.

Celal Bedirxan dil üzerine özlü belirmede bulunarak ‘Dilini bilmek kendini tanımak demektir’ demiştir. Bu nedenle sömürgeciler tarih boyunca fiziki katliam ve soykırımlarla birlikte asimilasyonla sonuç almaya çalışmışlardır. Dili bitirmek Kürdü bitirmek demek olacağı gerçeğinden hareket eden sömürgeci faşist devlet bu yüzden Kürt diline ve kültürüne düşmanca saldırmakta, onu ortadan kaldırmayı kendi devletinin bekası olarak görmektedir.

Başta Türk devleti olmak üzere sömürgeci devletler Kürtlerin varlığına, diline, kültürüne, özgürlüğüne katliam ve asimilasyonist politikalarıyla düşmanca yönelmektedirler. Son dönemlerde gerilla mezarlarına ve mezar taşlarındaki Kürtçe yazılara olan tahammülsüzlükle saldıran faşist devlete inat anadilimize varlığımızın en kutsalı diye yaklaşmalıyız. Halk olarak sömürgeciliğe karşı varlığımızı, özgürlüğümüzü ve kimliğimizi korumak için mücadeleyi yükseltmeli, düşmanın bu faşizan ve barbar zihniyetini boşa çıkarmalıyız. Madem bir ulusu ulus yapan onun dilidir. Bizde dilimize ve kültürümüze varlığımızı korumanın stratejisiyle yaklaşmalı ve onun mücadelesi içinde olmalıyız.

Düşmana karşı yaşamın tüm alanlarında halkımızın, toplumumuzun kendi öz değerlerine bağlı kalınarak örgütlü mücadeleyi güçlendirmeli, onurlu yaşamı örgütlemeliyiz. Özellikle anadil eğitimini önemsemeli, anadilimizde konuşmalı, yazmalıyız. Sömürgeci zihniyetle hesaplaşmanın en başta gelen ilk adımı anadilimizi sevmemiz, sahip çıkmamız ve anadilimizi yaşamımızın olmazsa olmazı olarak görmeliyiz. Bu amaç doğrultusunda başta toplum merkezlerimiz olmak üzere herkes kendinden başlayarak anadilini öğrenmeli, öğretmelidir. Ulusal ruhun temeli olan anadili eğitimde, siyasal, kültürel, sanatsal, sosyal ve ekonomik faaliyetlerimizde kullanmamız hem işgalci devletin asimilasyon siyasetini boşa çıkaracak hem uluslaşmada hem de ulusal birliğin sağlanmasında devrimsel adım olacaktır.

Kürt dil bayramı vesilesiyle her Kürdistanlı ısrarla kendi anadili Kürtçenin lehçelerinden biri ile konuşmalı, yazmalı, başkalarının da konuşmasını sağlamalıdır.

Tüm kurumlarımız Kürtçenin tüm lehçelerinin konuşulduğu ve geliştirildiği duyarlılıkla anadile yaklaşarak sömürgecilerin asimilasyon politikalarını boşa çıkarmalıdır. Anadilimize sahip çıktığımız oranda varlığımızı koruyabilir, özgür geleceğimizi kurabiliriz.

KCDK-E olarak bu temelde Kürt Dil Bayramını kutluyor, Kürtçe dil ve eğitimi için emek veren herkesi saygı ile selamlıyor başarılar diliyoruz.”