Kobanê Davası, 3 Mayıs’a ertelendi

Kobanê Davası’nın ilk günü avukatlar olmadan okunan iddianamenin özetiyle son buldu. Mahkeme heyeti reddi hakim taleplerini reddederek, duruşmayı 3 Mayıs’a erteledi.

28’i rehin tutulan 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın duruşması, protestolar eşliğinde iddianamenin okunmasıyla devam etti. 

Siyasetçiler, bulundukları cezaevinden A4 kağıtlarına yazdıkları yazıyla mahkeme heyetinin tutumunu protesto etti. Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden yazdığı yazıda Nazmi Gür, “Duyamıyoruz, okunan nedir, SEGBİS kapatıldı, duyamıyoruz, göremiyoruz" yazdı. Diğer siyasetçiler de “duyamıyoruz” yazılı kağıtları kameraya gösterdi.

HDP'nin eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise "128 milyar dolar nerede?” diye yazdı. 

İddianame, duruşma salonunda mahkeme başkanının tutumunun protestoları eşliğinde okundu. Avukatlar ve siyasetçilerin ilk protestoları 18 dakika sürdü. İddianamenin okunduğu sırada avukatların yeniden siyasetçilerin söz almasını istemesi üzerine, avukatlar ile mahkeme başkanı arasında gerginlik yaşandı. HDP’li siyasetçiler ve avukatlar durumu ikinci kez alkış ve sıralara vurarak protesto etti.

“Siyasetçiler konuşsun” talebinin mahkeme başkanı tarafından reddedilmesini hukuksuzluk olarak niteleyen avukatlar, alkış ve zılgıtlarla salonu terk etti.

Eski DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, reddi hakim talebinde bulundu. Tuncel, “Avukatlarımız olmaksızın bizi yargılamaya çalışıyorsunuz. Biz burada kalıp, dinlemek istemiyoruz” dedi. 

Tuncel, “Bu davayı böyle yürütemezsiniz. İşkence yapıyorsunuz bu biçimde. Avukatlarımız olmaksızın iddianameyi okumanız suçtur. 6 milyonun iradesini böyle yargılayamazsınız. Bu mahkemeyi durdurun, saygılı olun. Saygıyı önce siz göstermelisiniz” sözleriyle tepki gösterdi.

Rehin tutulan siyasetçilerden Ayla Akat Ata ve Beyza Üstün, duruşma salonunda avukatları bulunmadan iddianamenin okunmasının hukuki olmadığını belirterek, müdafilerinin gelmesini talep etti. Ata, müdafileri olmadan duruşma salonunda bulunmak istemediklerini söyledi. 

Mahkeme başkanı, iddianamenin okunmasına karar verdi. 

Bu sırada duruşma salonuna giren bir avukat, duruşmada olmadıkları halde duruşmayı sabote ettiklerinin öne sürülmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Avukat, reddi hakim taleplerini UYAP üzerinden mahkeme heyetine gönderdikleri bilgisini paylaştı. 

SEGBİS üzerinden mikrofonu açılan Selahattin Demirtaş, “Siz tam olarak hangi aşamasındasınız? Tam olarak ne yapıyorsunuz? Duyamıyoruz burada, ekrana kağıt tutmak zorunda kalıyoruz" dedi.

HDP Eski Eşbaşkanı Fiğen Yüksekdağ da duruşmanın açıklığı yüz yüzeliği esas alınmadan mahkeme başkanın kendilerine rağmen iddianame okunduğunu söyledi.

Söz alan Sebahat Tuncel ise, düzgün bir ortam beklediklerini belirtti. Tuncel, şöyle konuştu: “Savunma avukatlarımızın burada olmamasını gördük, karmaşa içinde geçirdik. Bize rağmen kimlik tespiti yaptınız, bize rağmen iddianame okudunuz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Biz sizi de dinlemek, arkadaşlarımızı da dinlemek, kendimizi anlatmak istiyoruz. Arkadaşlarımız 7 aydır tutuklular. Eş başkanlarımız, ben, Gülten hanım 5 yıldır tutukluyuz.”

İddianame diye önlerine sunulan şeye karşı sözlerinin olduğunu da söyleyen Tuncel, “Ama bu başlangıç sonucu belirliyor” dedi.

İddia makamı avukatların ve siyasetçilerin reddi hakim talebinin reddedilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti ara kararında reddi hakim talebini reddetti.

Mahkemenin ara kararı şöyle:

“1- Sanıklar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel’e reddi hakim taleplerinin yazılı olarak bildirmeleri için süre verilmesine, bildirildiğinde değerlendirilmesine

2 – Avukatlar Kadir Kuteri, Mehmet Emin Aktar, Mahsuni Karaman, Mesut Beştaş, Kenan Maçoğlu, Cemile Turhallı Balsak, Hürrem Sönmez, Arzu Kayaoğlu, Hadi Cin, Levent Pişkin’in reddi hakim talebinin somut gerekçeye dayanmaması duruşmayı uzatmaya mutaip olması hakimin oturum sırasında reddedilmesi haline söz konusu madde uyarınca bu konuda karar verilmesi için oturuma ara vermek zorunda bulunmaması nazara alındığında duruşmaya devam edilmiş, iddianamenin anlatılması tamamlatılmış, akabinde sanık müdafilerinin duruşma salonundan ayrılmadan önce söz verilmesini istedikleri sanıklara söz verilmiş. Reddi hakim talebi ile ilgili diyecekleri alınmış olup tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde CMK’nin 22 ve devamı maddeleri ve özelikle CMK’nin 31 maddesi nazara alındığında 31/C bendi gereğince ret istemin duruşmayı uzatmak amacıyla

Somut gerekçe gösterilmemesi nedeniyle ret isteminin geri çevrilmesine, itiraz edilmesi halinde CMK 2’nin 31/3 ve 260’a 7 maddesi gereğince itiraz yolunun Ankara 23. Ağır mahkemesinde açık olmasına,

3- Bir numara kararı gereğince reddi hakim kararı için süre tanınması, iki numara kararı gereğince verilen kararın itiraza tabii olması, CMK’nın 29’uncu Maddesinin 2’inci fıkrası gereğince savunma aşamasına geçilmeyeceğinin anlaşılması nedeniyle duruşmaya ara verilmesine bu nedenlerle duruşmanın 3 Mayıs 2021 gününe ertelenmesine karar verilmiştir.”

Duruşma 3 Mayıs 09.30’da devam edecek.

Kobanê Davası’nın takip etmek ve HDP ile dayanışmak için Ankara’da bulunan siyasetçi ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinden oluşan uluslararası heyet, HDP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.