‘Koçak’ın ölümünden iktidar sorumlu’

Mustafa Koçak’ın ölüm orucunda yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan Amed Emek ve Demokrasi Platformu, ölümlerin sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu belirterek, başka ölümlerin yaşanmaması için çağrı yaptı.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, tutuklu bulunduğu İzmir Kırıklar 1 No’lu Cezaevi’nde adil yargılanma talebiyle başladığı ölüm orucunun 297’nci gününde hayatını kaybeden Mustafa Koçak’a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İktidarın insanlığın yarattığı evrensel değer yargılarını gasp etmek istediği için insanların açlık grevinde yaşamını yitirdiğinin belirtildiği açıklamada, “Temel hak ve özgürlüklerin korunması, savunma hakkı, özgürce sanat yapabilme hakkı, adalet, emek sömürüsüne, doğanın tahrip edilmesine karşı ve hukukun üstünlüğünün yaşama geçirilmesi gibi temel gerekçeleriyle açlık grevine başlayan Mustafa Koçak ölüm orucuna dönüştürdüğü eyleminin 297. gününde yaşamını yitirdi. Gözaltına alınışı, gözaltında işkence ile sorgulanması, tutukluluğunda yaşadığı ağır baskı, savunma hakkı dahi verilmeyerek ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldığı birçok kez basına yansımıştı. Mustafa’nın adil yargılanma talebine de iktidar kulaklarını tıkayarak, ölümünü izlemiştir” denildi.

Çözülmesi gereken sorunları çözmeyen siyasi iktidarın ölümlerden sorumlu tutulduğu açıklamada, “Yaşamın kutsal olduğuna inanıyoruz.  Kişilerin etkinlik alanlarının kendi bedenlerine kadar sınırlanabildiği cezaevi ortamlarında insan hak ve özgürlüklerinin gaspına yönelik uygulama ve politikalara karşı bir protesto biçimi olarak başvurmak zorunda kalmaları insanlarda yarattığı tahribatlar nedeniyle karşı olduğumuzu belirtiyoruz. Grup Yorum üyelerinin ve ÇHD’li avukatların, açlık grevini başlatmalarının gerekçeleri olarak ileri sürdükleri gerekçeler aynı zamanda temel insan hakları değerlerinin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin gerekleridir. Başka ölümlere ve kalıcı hasarlara tanıklık etmek istemiyoruz. Bu nedenle sorunların çözümünde; insan haklarını, hukukun üstünlüğünü esas alan, insan onurunu koruyan bir yaklaşım en akılcı çözüm yolu olarak düşünülmelidir. Açlık grevine neden olan sebeplerinin insanı esas alan bir şekilde ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada başka ölümlerin yaşanmaması için her türlü çabanın sarf edilmesi çağrısı yapılarak, “Emek ve Meslek örgütleri olarak öncelikle; İbrahim Gökçek, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın da yaşamına mal olmadan bu yaklaşıma derhal son verilmesini, talepleri kabul edilerek yaşam haklarının korunması çağrısında bulunuyor her kesimi  duyarlı ve sorumlu olmaya, iktidarı geç olmadan gerekli adımları atmaya davet ediyoruz!” denildi.