Kürt kentlerinde dil bayramı kutlandı, baskılar protesto edildi

Kuzey Kürdistan’ın bir çok kentinde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı basın açıklamaları düzenlenerek kutlandı. Eylemlerde, Kürtçe üzerindeki baskılar protesto edildi.

Amed’de Özgür Kadın Hareketi (TJA), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Kayapınar'daki binası önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya, HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri katıldı.

Kürt Dil Bayramı’nı kutlayan ve dil üzerindeki yasakları kınayan pankart ve dövizlerin açıldığı eylemde basın açıklamasını HDP Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Besile Narin Kürtçenin Kurmançkî lehçesinde, HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız ise Kurmancî lehçesinde okudu.

Açıklamada yok olmayla karşı karşıya kalan dillerin her zaman halkların birinci gündemi olduğuna vurgu yapıldı. Dilin korunması ve yaşatılması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada “Her ağaç kökünde, her halk kültürüyle büyür” diye belirtildi.

Amed’de ayrıca Eğitim Sen şubeleri de Kürt Dil Bayramı'na ilişkin Yenişehir'deki Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapmak istedi. Polis, açıklama yapılmasını engelledi. Bunun üzerine sendika yetkilileri Eğitim Sen 1 No'lu Şube binası önünde açıklama yaptı. Buradaki açıklama da sayı şartına bağlandı ve 10 kişi katılabildi.

Eğitim Sen 1 No'lu Şube Sekreteri Hatice Efe dayatılan tek dilci anlayışa karşın çok renkli bir dili inşa etme çağrısında bulundu. Efe, “Yaşamın her alanında anadille hareket edelim. Tüm baskılara karşın çocuklarınızla anadiliniz ile konuşun” dedi.

Şırnak merkez ve Cizre ilçesinde de HDP binalarına Kürt Dil Bayramı vesilesiyle pankartlar asıldı.

Van’da Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DİSADER), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile Aryen Kültür ve Sanat Merkezi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle ortak açıklamada bulundu.

Bu açıklama Eğitim Sen’de yapıldı. DİSADER Eşbaşkanı Cüneyt Avul, Kürtçeye yönelik baskı ve asimilasyon politikalarına değinerek, Kürtçenin asimilasyon ve otoasimilasyon kıskacından kurtulabilmesinin toplumsal bir mücadele ile mümkün olduğunu kaydetti.