Kürt halkı 14 Mayıs’ta AKP’ye gereken cevabı verecek

AKP iktidarının siyasi soykırımın saldırılarına tepki gösteren Yeşil Sol Parti Wan Milletvekili kadın adayları, Kürt halkının AKP’ye 14 Mayıs’ta gereken cevabı vereceğini söyledi.

Başta Amed, Ankara ve İstanbul’da Kürt gazetecilere, siyasetçilere, sanatçılara, hukukçu ve sendikalara yönelik siyasi soykırım operasyonlarına tepkiler devam ediyor. AKP iktidarının seçime yönelik siyasi soykırım operasyonlarında gazeteciler ve siyasetçiler başta olmak üzere yüzlerce kişi gözaltına alındı, onlarca kişi tutuklandı.

Yeşil Sol Parti Wan Milletvekili kadın adayları Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Havin Kiye, bu operasyonların siyasi soykırım saldırıları olduğunu belirterek, Kürt halkının AKP’ye 14 Mayıs’ta gereken cevabı vereceğini söyledi.

Yeşil Sol Parti Wan Milletvekili adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, seçime sayılı günler kala Amed merkezli birçok ilde yapılan ev baskınları ile aralarında parti yöneticilerini, gazetecilerin, sanatçıların, avukatların ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin olduğu yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Bu operasyonların demokrasiyle, hukuk devletiyle ve insan haklarıyla bağdaşan hiçbir yanı bulunmadığını söyleyen Sayyiğit; “Bu operasyonların hukuki değil, siyasi birer operasyon olduğunu biliyoruz. Amaçları, seçim öncesi Kürtleri sindirmek ve bölgede seçim güvenliğini ortadan kaldırmak. Daha önce buna benzer çok sayıda operasyonun olduğunu önceki tecrübelerimizden biliyoruz ama Kürt halkı demokrasi, barış, özgürlük mücadelesinden asla geri adım atmayacaktır. Gözaltı ve tutuklamalarla bizleri yıldırmaya çalışanlara inat, seçim çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu antidemokratik uygulamalara karşı tüm çabamızla çalışıp 14 Mayıs’ta gereken cevabı vereceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

ÖZGÜR BASIN KAZANACAK, SANATÇILAR KAZANACAK

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili adayı Havin Kiye, her seçim sürecinde baskı, gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Bu tutuklamaları siyasi soykırım olarak adlandırdıklarını dile getiren Kiye, şöyle devam etti: “Çünkü seçimler zaten politik bir yapıya sahip ve bu seçim arifesinde bu gözaltına alınanlara baktığımızda bunlar kimler? Kürtler adına, toplum adına özellikle bizim gözümüz kulağımız olan, savunucularımız olan avukatlar, gazeteciler ve sanatçıları görüyoruz. Neden böyle bir şey yaptılar bu seçim arifesinde? Elbette ki tekrar toplumun gözünü korkutmak ve ne yaparsanız yapın, ne kadar hak savunuculuğuna soyunursanız soyunun, ne kadar benim yaptığım kirli işlerimi göstermeye çalışsanız da yine güç benim elimde demek istiyor. Biz bu operasyonları defalarca gördük, defalarca gözaltına alındık ama yine biz kazandık. Doğruluk kazandı, özgür basın kazandı. Sanatçılarımız kazandı.

Tutuklanan isimlere baktığımız zaman bunlardan biri sanatçı Devrim Deniz’dir. Son zamanlarda seçim için yaptığı şarkının suç teşkil ettiği iddia edilerek gözaltına alındı. Diğer taraftan bakıyoruz, Abdurrahman Gök. Abdurrahman Gök kim? Kemal Kurkut’un nasıl katledildiğini, nasıl kurşunlandığını hepimiz için gözler önüne seren biriydi. Mezopotamya Ajansı bütün baskılara rağmen bizim gözümüz, kulağımız olan bir ajanstır. Bugün diğer çalışanları için de gözaltı kararı verildi.

Yine helikopterden atılanları yine bu gazeteciler bize gösterdi. Roboskî’yi bize gösterdiler. Bu yüzden onlara minnettarız. Yine avukatlarımız tutuklandı. Bu avukatlar seçim boyunca seçim güvenliği için çalışma yapacaklardı. Onlar da tutuklandı. Bu tutuklamalarla ne gazetecilerimiz, ne de hak savunucularımız biter. Sürekli bir değişim halindeyiz ama hep aynı çizgideyiz. Bu baskılar bizleri hiçbir zaman umutsuzluğa düşüremeyecektir. Daha öncekileri de, şimdikileri de çıkartacağız. 14 Mayıs’a çok az bir süre kaldı. İktidar, gideceğini bildiği ve korktuğu için böyle bir operasyon başlattı. Onların yüreğinde çok büyük bir korku var. 14 Mayıs’ta o korkuyu onlara tattıracağız.”