Mehmud Osman: Kürtlerin birlik olmaması düşmana imkan sunuyor

Kürt siyasetçi Dr. Mehmud Osman, 12 Mayıs’ta Irak’ta yapılan seçimlerden uzun süre sonra kurulan yeni Irak hükümeti, Başûrê Kürdistan bölgesel parlamentosu ve Kürt Ulusal Birliğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Mehmud Osman “yeni Irak hükümeti sorunları çözemez, Başûrê Kürdistan bölgesel parlamentosu meşruiyetini yitirdi, Kürtler birlik olmasa saldırılar devam eder” dedi.

Kürt siyasetçi Dr. Mehmud Osman, Irak’ta yeni kurulan hükümet, Başûrê Kürdistan bölgesel parlamentosu ve Kürt Ulusal Kongresi ile Türk devletinin Rojava, Başûrê Kürdistan’a yönelik saldırıları, ABD, Rusya ve İran’ın Rojavaya yönelik planlarına ilişkin ANF’ye konuştu.

BU KOŞULLARDA BAŞARILI BİR HÜKÜMETİN KURULMASI MÜMKÜN DEĞİL

Irak’ta hükümetin yeni kurulduğuna dikkat çeken Osman, “yeni bir hükümetin kurulduğu söylenemez. Güvenoyu aldığı söylenen 14 yeni bakan üzerine bile tartışmalar hala sürüyor. Çünkü Irak’ta birçok taraf, parti, örgüt var ve her biri ayrı bir tartışma yürütüyor. Bazıları yeni başbakan ve belirlenen bakanlar için kalkıp bu Baasçıdır diyor, bazıları kalkıp diyor bunlar yolsuzluk yapanlardır. Kısacası her biri ayrı bir şey söylüyor. Netleştirilmesi, açıklanması gereken bazı şeyler var. Ayın altısında yeni belirlenen tüm bakanların parlamentoda toplanarak çelişkili konular üzerine bir tartışma yürütüp bir karara gitmeleri için karar alınmış. Her taraf, parti, liste örgüt birilerini bakanlık yapması için belirlemiştir. Belirlediği kişinin bakanlık yapmasını istiyor. Ama bu yetmiyor. Çok başarılı bir hükümet olacağını sanmıyorum. Başarılı bir hükümet olması için gücü yok. Başarılı olması için önünün kesildiğini düşünüyorum. Bir şey yapabilmesi için Hadi Amiri, Muqteda El Sadr, diğer liste ve partileri, Kürtlerden Barzani ve diğer tarafların onayını almadan, onu memnun etmeden bir şey yapamaz. Böyle bir hükümet nasıl başarılı olabilir. O yüzden yeni hükümetin işi o kadar kolay olmadığını düşünüyorum.”

Yeni başbakanın herhangi bir partiden gelmemesi, Irak’taki çok taraflı, partili, parçalı bir yapıdan bakan alarak başbakanlık yapmasının oldukça zor olduğunu belirten Osman, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü, “Daha hükümet tam kurulmadan her parti, grup, bir şey söylüyor. Başbakan eğer yapmamı istiyorsanız bırakın yapayım demeli. Ama ben daha başlamadan her biriniz bir şey söylüyorsunuz o zaman ben yapamam demeliydi. Bunu yapsaydı daha güçlü olurdu. Bunu yapmadı. O yüzden şimdi herkes Salı günündeki oturumu ile acaba bu başbakan yapabilir mi yapamaz mı diye beklemeye başladı. Irak’ın sorunları çok ve derindir. Bu yöntemle kurulan hükümetlerle bu sorunlar çözülemez. Başarılı olamaz. Irak’ın hırsızlık, yolsuzluk, güvenlik, ekonomik, hizmet ve sınır sorunları var. Her şeyden önce daha DAİŞ tehlikesi var. Bununla birlikte ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo ve yaptırımlar var. Bu sorunlar yeni hükümetin başarılı olması önünde engeldir. Bütün bunlara rağmen insan başarılı olup olmayacağı için bir süre beklemeli diye düşünüyorum. Başarmasını ister ve umut ediyorum.”

KÜRTLER BİRLEŞSE ULUSAL HAKLARINI ALMADA DAHA AVANTAJLI OLURLAR

Mehmud Osman, Kürtler ulusal birliklerini oluştursa bile, meselenin o kadar çabuk kolay çözülmeyeceğini belirterek, “Çünkü daha çözülmemiş birçok sorun var. 140. madde hala geçerliliğini koruyan bir maddedir. Irak Kürdistanı sadece Duhok, Hewlêr ve Silêmanî olarak biliyor. Pêşmerge, gaz ve petrol sorunu var. Eğer Kürtler birliklerini kursa ve ortak bir tutum alsalar, kendi haklarını almada daha avantajlı bir durum elde ederler. Ulusal birlik olmadığı için Bağdat bu krizden kendine fayda sağlamaya çalışıyor. Bu parlamento seçimlerinden sonra KDP ve YNK istese de istemese de, biri olmadan diğeri hükümeti kuramaz, zaten her iki taraf da seçim sonuçlarını kabul etmiş. Bu iki parti, diğer azınlıklarla hükümeti kurmalı. Seçimlerin meşruluğunu tartışan taraflar ise, muhalefet yapabilirler. Eğer muhalefet de olursa, birçok sorun çözüme kavuşur” dedi.

PARLAMENTO GÖREVİNİ YERİNE GETİREMİYOR

Dr. Mehmud Osman parlamentoya seçilenlere dışarıdan baskı olduğu için, parlamento adına kararlar alındığına dikkat çekerek, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü, ”Onlar karar vermekte ama parlamento onaylamakta. Böyle bir durumda parlamentonun olup olmamasının bir anlamı olmaz. Parti yöneticileri dışarıdan parlamentoya karar verdirmekte. Parlamento onların yardımcı kurumu olmuş durumda. Parlamentonun kendi rolünü yerine getirmesi için, farklı siyasi taraflar, partiler, kurum üyeleri de seçilmeli ve halkın geleceği için karar vermeliler. O zaman parlamento aktif olabilir.”

ULUSAL BİRLİK VE TUTUMA İHTİYAÇ VAR

Kürt siyasetçi Dr. Mehmud Osman son olarak Ulusal Kongrenin öneminden bahsederek “Parçalar arasında birlik olmalı ve Ulusal Kongre oluşturulmalı. Ne yazık ki Kürdistan’ın her bir parçasında zaten birlik oluşturulmamış, ulusal anlamda da birbirimizden çok uzaktayız. Siyasi taraflar birçok kez bu mesele için toplanmışlar ama bu meseleyi çözememişler. Birincisi partiler arasındaki çekişmeler ve İran ile Türkiye’nin müdahaleleri ulusal birliğin önündeki engellerdendir. Erdoğan her gün Rojava ve Güney’i vururum diyor ve vuruyor. İran Koy’da HDK-İ ve HDK’yi bombaladı, kimse sesini çıkarmadı. Bu parçalılık düşmana imkan sağlamakta” dedi.