GÖRÜNTÜLÜ

Molly Dhalamini: Abdullah Öcalan özgür olmalı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgür kalması gerektiğini belirten SACP Merkez Komite Üyesi Molly Dhalamini, "Güney Afrika halkı ve Kürt halkı kaderleri için savaşıyor. Kültürü ve dili için mücadele eden Kürt halkını destekliyoruz" dedi.

MOLLY DHALAMINI

21 Eylül günü Almanya’nın Frankfurt şehrinde düzenlenen 32. Uluslararası Kürt Kültür Festivali'ne katılan Güney Afrika Komünist Partisi (SACP) 15. Kongre Merkez Komite Üyesi ve Uluslararası Sekreteri Molly Dhalamini, Kürt halkının mücadelesini desteklediklerini belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağır tecride dikkat çeken Molly Dhalamini, "Kürt halkının lideri Abdullah Öcalan 25 yıldır cezaevinde. 25 yıllık tecrit uzun bir süre. Bilindiği gibi Nelson Mandela uzun yıllar hapis yattı. Ama Abdullah Öcalan gibi tecrit altında değildi. En azından yanında birkaç kişi vardı. Abdullah Öcalan ada cezaevinde tecrit altında tutuluyor. Bu bir insan hakları ihlalidir. Güney Afrika halkı insan haklarını güçlü bir şekilde desteklemektedir. Abdullah Öcalan'ın özgür olmasını ve bu davanın çözüme ulaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

Güney Afrika ve Kürt halkının dil ve kültür mücadelesine değinen Molly Dhalamini devamla şunları belirtti: Bana göre her ülkenin veya her halkın kendi kültürüyle ve anadili ile yaşama hakkı var. Kültürü ve dili inkar etmek insan hakları ihlalidir. Afrika'da kültürümüz ve dilimiz için savaştık. Bu yüzden Kürt halkının mücadelesini destekliyoruz. Kültürünü ve geleneklerini yaşatmak isteyen ve Kürt gençlerine hatırlatan bu tür festivalleri destekliyoruz. Tüm barışseverlere ve insan hakları savunucularına, Kürtlerin kültürünü, dinini, geleneklerini, dilini, kıyafetlerini özgürce yaşayabilmeleri için destek vermeye çağırıyoruz."

DİL İNSANIN KİMLİĞİDİR

Güney Afrika'da 30 yıldır Eylül ayında özgürlüğü ve demokrasiyi kutladıklarını söyleyen Molly Dhalamini, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Kutlama sırasında kültürümüz ve dilimiz üzerindeki baskıları da hatırlıyoruz. Güney Afrika'da dilimiz okulda yasaklandığında buna karşı mücadele ettik. İnsanlar dillerine sahip çıkmalıdır. Çünkü dil insanın kimliğidir. Kürt halkına mesajım umudunuzu kaybetmeyin. Güney Afrika'da ayrımcılığa ve sömürüye karşı mücadele ederken umudumuzu kaybetmedik. Bir sonuç alamayacağımızı söylediler ama sonunda kazanan biz olduk. Bu nedenle Kürt halkını umudunu kaybetmemeye, insan hakları mücadelesini sürdürmeye ve Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü daha güçlü talep etmeye çağırıyoruz.”