Muğla’da halklar Newroz’da buluştu

Muğla'nın Milas ilçesinde eşitlik özgürlük ve barış talepleriyle buluşan halklar Newroz’u kutladı.

Muğla'nın Milas ilçesi Akkent Kapalı Pazar Alanı’nda buluşan halklar Newroz’u kutladı.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamaya İzmir Milletvekili Murat Çepni, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclis Üyesi Uğur Bayrak, çok sayıda siyasi partinin yanı sıra KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri katıldı. Etkinlik, Newroz mesajlarının okunmasıyla devam etti. 

Kutlamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Fulya Erdoğan, Newroz'un adalet, eşitlik ve özgürlük olduğunu dile getirdi. Newroz’un başta Kürt halkı olmak üzere tüm Ortadoğu halkları için savaşa karşı başarı ve direnişin günü olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Newroz yeniden diriliş ve varoluşun ateşi olarak ezilen halkların yolunu aydınlatmaktır. Newroz kutlu olsun" dedi. 

İzmir Milletvekili Murat Çepni de, tutuklu olan HDP'nin eski Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tüm siyasi tutuklular özgürleşene kadar mücadele edeceklerini belirtti. 8 Mart'ta mücadeleleriyle alanları özgürleştiren ve oradan Newroz’a taşıyan kadınlardan korkan iktidarın, İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek kadınları cezalandırdığını vurgulayan Çepni, "Şuan iktidarın ellerinde şiddetten başka bir şey kalmamış bu yüzden çok korkuyorlar. Biz onların korkularını gerçek kılmaya devam edeceğiz ve direneceğiz. Newroz bu direniş alanlarından biridir. Kürt halkının, işçilerin, öğrencilerin ve sokağın sesini susturmak istediler ama susturamadılar. İktidarın şu an, iki gündemi var. Birincisi sarayın rant iktidarıdır. Bu rant imparatorluğunun yıkılmasından korkuyorlar. Bugün Kürt halkının özgürlük taleplerine karşı çıkanlar, eşitlik, adalet isteyen tüm kesimlere saldıran güruh bu rant ve sarayın bekçileridir. Bu ranta ve ötekileştiren politikalara karşı mücadele eden HDP'ye bu yüzden saldırıyorlar. Bu yüzden kapatmak istiyorlar ama biz baskılara boyun eğmeyeceğiz. Bizler birleşe, birleşe kazanacağız" dedi. 

İktidarın HDP'nin sesini kısmak için havuz medyası üzerinden itibarsızlaştırmaya çalıştığını ifade eden Çepni, şunları söyledi: "Çünkü HDP tüm demokrasi güçlerinin odağıdır. Eğer HDP susturulursa demokrasi susturulacak. Ama bunu başaramazlar çünkü HDP halklaştı. HDP onların partisi gibi bir parti değildir. Onların vatan dedikleri rant defteridir sermayedir. Bizim istediğimiz ise demokrasi ve özgürlüktür. Bunun için bedel ödüyoruz. Biz bir halk hareketiyiz, bu yüzden HDP kapatılamaz. Newroz meydanlarından iktidara sesleniyoruz. HDP halktır halkı susturamazsın. Bu saldırılar demokrasiye saldırıdır. Bu yüzden HDP etrafında kenetlenelim ve güçlenelim. Halkımıza saldıranlar yarın bunun hesabını verecekler. Çünkü dönem zulme başkaldırma tarihidir bu dönem direnişin tarihidir o yüzden bir yerde zulüm varsa, direniş de vardır. Dost ve düşman bilsin ki biz kazanacağız."

HDK Eşsözcüsü Uğur Bayrak da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklara selam göndererek tecrit politikalarına boyun eğmeyeceklerini belirtti.

Abdullah Öcalan, şahsında tüm Türkiye ve Ortadoğu halklarının tecrit altında olduğuna dikkati çeken Bayrak, "Barış sürecinde insanların barış ve huzur içinde yaşıyordu. Barışın ve huzurun sağlaması büyük rol oynayan Sayın ne yazık ki yıllardır büyük bir tecrit altındadır. Bu tecridin ve hak ihlalinin ortadan kalkması için tüm cezaevinde açlık grevleri başlamıştır. Buradan cezaevinde Mazlum'un ruhuyla direnenlere selam yolluyoruz. Newroz bu direnişin ve özgürlükleri haykırma alanıdır. Bugün burada kadınlar, gençler, ezilenler hep birlikte direnmek için bu alandadır. Bu yüzden bu Newroz önemlidir, kavalar ateşi burada yanmaya devam edecek herkesin Newroz’unu kutlarım" diye konuştu. 

Ardından Newroz ateşi yakılarak halaylar çekildi. Kadınlar ve gençlerin yoğun katıldığı Newroz, sanatçı Jinawazz müzik grubu, Mehmede Serhedi şarkıları eşliğinde sona erdi.