Muş ve Bitlis’te Newroz kutlamaları: HDP halktır!

Newroz bayramı Muş ve Bitlis’te de binlerce kişinin katılımı ile kutlandı.

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Kent Meydanı'nda yapılan kutlamaya sahah saatlerinden itibaren kitlenin akışı başladı.

Alandan sık sık “HDP halktır halk burada” sloganı yükseldi. Kutlamalara HDP milletvekilleri Mahmut Celadet Gaydalı ve Habip Eksik de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Halide Türkoğlu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine tepki göstererek, "Kadınlar yılmayacak, baskılar bizi teslim almadı ve almayacak" dedi.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, "HDP halktır. HDP’nin kapasına kilit vurmak isteyenler, bu meydandaki coşkuya baksınlar” dedi.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı özellikle yaşanan ekonomik krize işaret ederek, “Sistem artık kitleme noktasına geldi. Bütün parayı rantçılara yedirdiler. Bunların 3 Y’si vardı; Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar. Bu 4 Y’ye çıktı. Yalanı da eklediler" diye konuştu.

Muş'ta kutlama İstasyon Gar Meydanı’nda gerçekleşti. “Newroz pîroz be” bayraklarının asıldığı alanda Koma Deşta Gever'in şarkılarıyla birlikte halaylar çekildi.

“HDP halktır halk burada”, “Jin, jiyan, azadî” ve "Bijî berxwedana zindana” sloganlarının atıldığı kutlamada, HDP Muş İl Eşbaşkanı Sibel Genç, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye tepki gösterdi. 

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit tecride vurgu yaparak, "İmralı’nın kapısının kapatılması bu ülkeye faturası çok ağır oldu. İmralı’nın kapısına kilit vurulması Türkiye’deki çözümsüzlüğü derinleştirmektedir. AKP bununla barış istemediğini, Kürt sorununu güvenlikçi yöntemlerle çözmek istediğinizi ortaya koyuyor. Tecrit sona ersin ve cezaevlerinde hak ihlalleri son bulsun” şeklinde konuştu.