Noterliklere de GBT sistemi kuruldu

Türk Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, noterliklere GBT sistemini dayatarak yargı tarafından yakalama kararı olanların yakalanmalarını sağladıkları ortaya çıktı.

Türk devleti Kürdistan ve Türkiye'deki toplumsal muhalefet dinamiklerini fişlemek veya bu alanlarda çalışma yürütenleri bir şekilde etkisizleştirmek için her geçen gün farklı yöntemlere başvuruyor. AKP-MHP iktidarı, sosyal medyada oluşturduğu troller üzerinden insanları fişlemek ve linç etmenin yanı sıra oteller, adliye, cezaevi, hastaneler ve havalimanlarında kurdukları Genel Bilgi Tarama (GBT) sisteminden sonra şimdi de Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının talimatıyla noterlere bu sistemi zorunlu olarak kurdukları ortaya çıktı.

NOTERLİKLERE ZORUNLU DAYATMA

Söz konusu bakanlıklar Türkiye Noterler Birliği'ne (TNB) bu sistemi dayatmayla kurdurdukları öğrenildi. İnsanların noterlere gidip T.C. kimlik numaralarını vererek herhangi bir işlem yapmaları durumunda hakkında yakalama kararı olanların bilgileri kurulan bu sisteme düşerek jandarma veya polisi harekete geçiriyor. İnsanların bu uygulamadan habersiz olarak gidip işlem yaptıkları noterlikler, bu bakanlıklar eliyle zorunlu olarak ajanlaştırılmış oluyor. Noterliklerin, yakalaması olup olmadığını bilmedikleri insanların bilgilerini sisteme girdikleri gibi, emniyet ve jandarma teşkilatlarının kişilerin bilgilerinden hareketle anında noterliğe yakın olan ya da ekip çıkarmaları sonucunda o kişilerin yakalandığı öğrenildi.

BAKANLIKTAN NOTERLİKLERE TEHDİT

Noterlikte tesadüf eseri işlemleri hızlıca yapılan ve yakalaması olan kişilere yetişmeyen polisler, noterliklerden kamera kayıtlarını alarak kişinin hangi yöne doğru yürüdüğünü bulmaya çalıştıkları bildirildi. Bu durumdan rahatsız olan noterliklerin TNB'ye bu rahatsızlıklarını bildirmeleri üzerine TNB,  Adalet Bakanlığı'nın yetkilileriyle randevu talep ederek görüşme sağladıkları aktarıldı. Konuyu bakanlığa açarak noterler birliği olarak bu meselede taraf olmak istemediklerini ve var olan sistemin kendileri üzerinden yapılmaması için ricada bulunan TNB'nin, bakanlık yetkililerince "Ne siz böyle taleple geldiniz ne de biz bunu duyduk. Aksi halde sizi FETÖ'cü olarak nitelendirmemiz hiçte zor olmaz" cevabı ile karşılaştıkları öğrenildi.