Odyometri mezunları kadro istiyor

Aldıkları eğitime rağmen atanamayan odyometri mezunları, Sağlık Bakanlığı’nın 12 bin kadro dağılımdan sadece 13 personel almasını eleştiriyor.

Türkiye’de 130 devlet, 73 de özel üniversite var. Özel üniversitelerin hepsinde sağlık bölümleri yer alıyor. Başvuran öğrencilerin çoğunluğu, sağlık personeli olma umuduyla iki ve dört yıllık bölümleri tercih ediyor. Bunlardan biri de Odyometri bölümü. Sağlık Bakanlığı’nca en son yayımlanan 12 bin kişilik kadro dağılımında Odyometri teknikerlerine sadece 13 kişilik kadro ayrıldı. Binlerce TL ödedikleri özel okullarda okuyanlar gelecek kaygısının yanında işsizlikle de boğuşuyor.

Odyometri teknikerliği okuyan Ruken Bayram ve Seda Selcan, binlerce mezundan sadece ikisi. Ruken Bayram, İstanbul’daki Gelişim Üniversitesi’nde okumuş. 2017 mezunu olan Bayram okulu bitirir bitirmez sınava girmiş; 80 puan almış, ancak 83 taban puanıyla kapanan kadrolarda yer alamamış. 2020’de tekrar şansını denemiş ve 85 puan almasına rağmen yine atanamamış.

GELECEK KAYGISI VAR

Bayram, ailesinden uzakta okuduğu için maddi sorunlar yaşamış öğrenciliği boyunca. Atanma umuduyla da sınava hazırlanan Bayram, “Şu anda herhangi bir işte çalışmıyorum, çalışmak istedim fakat bulamadım. Atanamamak, insanı yıpratan bir durum. Belli aşamalardan geçiyorsunuz; okul, sınav vs. En son mezun oluyorsunuz, sabah akşam ders çalışıyorsunuz yüksek puan alıyorsunuz ama sonuçta atanamıyorsunuz. Daha doğrusu atama yapmıyorlar. Emeğiniz için üzülüyorsunuz. Gelecek kaygısı çok zor bir durum” dedi.

TALEP ÇOK, ATAMALAR YOK

Bayram, Türkiye’de işsiz üniversite mezunu her birey gibi kendisini yalnız hissetmiş. Bayram, şöyle anlattı: “Kendimi toplumda işe yaramaz olarak görmüyorum, çünkü elimden geleni yaptığım kanısındayım. Ailem ve çevrem de bunun farkında. Atamalarda adil bir dağılım olmadığı için çoğu gencin emeği boşa gidiyor. Odyometri bölümünü tercih ettiğimde bölüm iyi bir puanla alıyordu, atanma durumu zor değildi, çalışma alanları genişti. Şimdi ise bizim görevimizi bir haftalık yetersiz sertifika ile başka branşlar tarafından yapılıyor. Odyometri bölümüne olan talep fazla olmasına rağmen bölümümüze çok az sayıda kadro ayrılıyor. Biz mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.”

İKİ SENE HEBA OLDU

Seda Selcen da 2017’de Selçuk Üniversitesi’nin Odyometri bölümünden mezun olmuş. Hayal kırıklığıyla okulu bitirdiğini belirten Selcen, “Odyometri bölümünü okurken tüm hocalarımız yahut bizden eski odyometri teknikeri olan büyüklerimiz çalışma olanağının çok fazla olmasından dolayı olumlu konuşmalar yapıyordu. Gerek kamu hastanelerinde gerek özel sektörde iş bulmanın veya ilerlemenin imkanları olduğunu belirtmişlerdi” dedi.

Mezun olduğunda konuşmalarının boş bir teselliden ibaret olduğunu anladığını kaydeden Selcen, şunları söyledi: “KPSS’den 80 puan almama rağmen kamu hastanelerine atanamadım ve bu süreçte büyük maddi ve manevi zorluklar ile karşılaştım. Okuduğum branşla alakasız çeşitli sektörler denediğim halde maalesef bir işte daimi olamadım ve ‘boş yere mi okudu, iki senem heba oldu, keşke başka bir alana yönelseydim’ şeklinde düşüncelerle hem aileme hem de kendime kızdım. 2020’deki KPSS sınavına tüm bu olumsuz düşüncelerden kurtulmaya çalışıp daha konsantre hazırlandım. 85 puan almama rağmen Sağlık Bakanlığı’nın son yaptığı 12 bin kişilik alımda biz odyometristlere ayrılan kadro sayısında 13 kişiyi görünce üniversite bitiminde yaşadığım hayal kırıklığının çok daha fazlasını yaşadım.”

SERTİFİKA ALAN İŞE ALINIYOR

Bölümü okuyanların dışındaki branşlardan alınan mezunların bir bakıma da sağlık sektöründe başka sorunlara neden olduğunu savunan Selcen, bir haftalık eğitimden sonra verilen sertifikalarla başka branşların odyometri teknikerliği yaptıklarından yakındı. Selcen, “Bu sertifika sonunda herhangi bir teste yahut yeterlilik sınavına tabi tutulmayan sertifikalılar. Büyük hatalara yol açıp birçok kişinin hayatına işitme engelli olarak devam etmesine neden oluyor. Odyometri teknikerleri ise evlerde Sağlık Bakanlığı’na, kamu hastanelerine, Halk Sağlığı Merkezlerine işitme testini odyometristler yapmalı diye sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ve halen sesimizi duyurabilmiş değiliz. Sertifikasyonun kaldırılmasını, odyometri teknikerlerine istihdam sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.